Ціни на деякі продукти харчування в Україні вже зросли через сезонні фактори, зокрема через скорочення постачань та збільшення енергоспоживання під час складування. Хоча овочі та яйця є основними порушеними категоріями, деякі зернові та фрукти також можуть подорожчати залежно від кон'юнктури міжнародного ринку.

Цю інформацію розмістили на сайті "agronews", посилаючись на думку експерта УКАБ Максима Гопки.

Овочі та фрукти.

Обычные овощи и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.
Обычные овощи и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.

Аналітики прогнозують, що вартість деяких овочів, таких як цибуля, морква та капуста, знизиться найближчими тижнями. Нинішнього року в Україні був великий урожай овочів, а поточний етап передбачає реалізацію продукції середньої якості. Імпортна продукція може надійти на ринок з нового року.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

"Скандал у Сільпо": українець звинуватив мережу у торгівлі гуманітарною допомогою

Все новости

Яйця.

Цены на яйца в Украине
Цены на яйца в Украине

Ціна на яйця зросла минулого року через такі фактори, як руйнування птахоферми та енергетична криза. Хоча птахівництво знаходиться на підйомі, на ціни на яйця можуть вплинути кілька факторів, у тому числі скорочення пропозиції приватних ферм на ринку і великомасштабний експорт яєць, що триває, до Європейського Союзу. Яйця можуть залишатися відносно дорогими, потенційно досягаючи середньої ціни 60-70 гривень до кінця року.

Зернові.

Крупы разные важны. Фото: скриншот YouTube-видео.
Крупы разные важны. Фото: скриншот YouTube-видео.

Ціни на гречку цього року впали майже вдвічі через збільшення її вирощування. Рекордні посівні площі та врожаї гречки в Україні сприяли зниженню цін. Проте ціни на рис можуть зрости через скорочення місцевого виробництва та обмеження міжнародних поставок, причому потенційне підвищення очікується не раніше середини зими.

М'ясо.

Найближчого місяця на ринку м'яса істотних змін не очікується. Ціни на свинину протягом року трохи зросли, тоді як ціни на яловичину стабільні. Ціни на курку знизилися через зниження витрат на корм, але у листопаді можливе невелике зростання через витрати на електроенергію.

Цены на мясо в Украине
Цены на мясо в Украине

“Що стосується курятини, то зерно та протеїнові компоненти також знизилися в ціні, що суттєво впливає на собівартість. 60-70% у структурі собівартості займають корми. Тому на курятину ціни суттєво просіли. І в загальній картині можна сказати, що найближчого місяця ми істотних змін на м'ясо не будемо. Але я думаю, що у листопаді ціни можуть збільшитись шляхом витрат на електроенергію. Загалом до 5% поточної ціни”, – каже експерт.

Нагадаємо, божественні умови для українських біженців: які країни надають неймовірну допомогу

Раніше «Акценти» повідомляли, довгоочікувані надбавки до пенсії: виплати зростуть уже у листопаді. Названо суми

Як повідомляли «Акценти», на межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій