В 2024 році банківська система України може розвиватися тільки за умови значної макрофінансової підтримки, яка буквально "прикриє спину" більшості витрат держбюджету.

Так вважає голова правління "Глобус Банку" Сергей Мамедов.

Мамедов розповів, що фінансова підтримка має непрямий, але життєво важливий вплив на банківський сектор, особливо коли йдеться про стабільність національної валюти та розвиток депозитних та кредитних програм.

"Початок року виявився досить "гарячим", і це не лише через відсутність заявлених коштів від міжнародних партнерів. Нестача системного зовнішнього фінансування ставить під загрозу національну валюту, що впливає на валютний ринок, на депозитні та кредитні програми", - наголосив він.

За його словами, на сьогодні очікується, що загальний обсяг макрофінансування у 2024 році сягне $36 млрд. Це включає понад $5 млрд від Японії, гранти Всесвітнього банку на суму $760 млн, €18 млрд від ЄС у рамках чотирирічної програми підтримки, а також новий транш від МВФ на суму $900 млн. Додатково, очікується фінансова допомога від США у розмірі $9,6 млрд.

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Все новости

"Можна вважати, що в 2024 році міжнародна допомога закриє проблему фінансування держбюджету, а ситуація в економіці загалом і в банківському секторі зокрема відповідатиме прогнозам та очікуванням", - вважає Мамедов.

Водночас він розмірковує про те, що було б, якби макрофінансування в 2024 році суттєво зменшилося. Це могло б призвести до скорочення бюджету, зростання податкового тягаря на бізнес, підвищення облікової ставки та інфляції, а також зменшення довіри громадян до гривні.

"В 2024 році такий сценарій малоймовірний, але роздуми про "що було б, якби" цілком до місця. Це має спонукати до активнішого впровадження реформ, зокрема у розвитку малого і середнього бізнесу, експорту, привабленні інвестицій", - додав Мамедов.

За його прогнозами, у 2025 році обсяг міжнародної допомоги може скоротитися до $25 млрд, а у 2026 році - до $12,6 млрд. Тому внутрішні доходи держави через податки та збори мають значно зрости, що можливо лише в умовах "здорової" економіки.