Блокада кордону Польщі з Україною, розпочата 7 листопада, вже впливає на обсяг імпорту європейської продукції, що призводить до потенційного зростання цін та потенційного дефіциту на полицях магазинів.

Олег Хоменко, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), наголосив на критичну ситуацію на кордоні: численні вантажівки простоюють у чергах.

Відповідну новину оприлюднили на порталі «rbc»

Схоже, що блокада відповідає певним приватним інтересам польських перевізників, порушуючи ланцюжки поставок та тягнучи за собою додаткові витрати як для українських, так і для європейських виробників.

Хоменко підкреслив, що блокада, що триває, створює серйозні проблеми, що призводять до збільшення витрат через затримки, що впливає на собівартість виробництва. Зрештою, ці додаткові витрати, швидше за все, будуть переведені на кінцевих споживачів.

Популярні статті зараз

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Як із черствої Паски приготувати традиційну українську страву: просто і дуже смачно

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

"Ситуація на кордоні критична, тисячі вантажівок простоюють у чергах з обох боків кордону. Враховуючи обставини, що склалися, потік продукції саме з Європи за заблокованими напрямками скоротився в рази, що призводить до додаткових витрат з боку як українських, так і європейських виробників", - сказав він.

Хоча нині в Україні немає суттєвого дефіциту продуктів, Хоменко попередив, що деякі товари, особливо від польських виробників, такі як молочні, м'ясні продукти та яйця, можуть зникнути з полиць магазинів. Блокада кордону торкнулася як українських, так і польських виробників.

"Такі перебої з поставками на одній із головних транспортних артерій ні до чого хорошого не приведуть. Крім того, щодня простою має свою вартість, зокрема оплата праці працівників, і суттєве похолодання призводить до ще більших додаткових витрат, які зрештою вплинуть на вартість продукції, ну і звичайно, за це заплатять кінцеві споживачі”, - пояснив гендиректор УКАБ. .

Поляки заблокували кордони
Поляки заблокували кордони

Україна, проте, виробляє більшу частину своїх продуктів харчування всередині країни, забезпечуючи продовольчу безпеку. Проте український сільгоспвиробник стикається з проблемами, пов'язаними з низькими цінами на продукцію та дорогою логістикою, а також додатковим тягарем простою транспортних засобів на кордонах.

Блокада, що триває, може негативно вплинути на економічну стабільність України, враховуючи залежність країни від експорту сільськогосподарської продукції.

"У цій ситуації страждає український аграрний виробник, який в умовах низьких цін на вирощену продукцію та дорогу логістику змушений ще й додатково оплачувати простої автомобілів на кордонах. Також слід пам'ятати, що Україна виробляє у рази більше продовольства, ніж споживає, і саме експорт продукції АПК є важливою складовою надходження коштів до державного бюджету. Тому подібне продовження блокування кордону однозначно негативно вплине на економічну стабільність нашої країни і потрібно оперативно вживати необхідних заходів для врегулювання ситуації”, - додав гендиректор УКАБ.

Польські перевізники 7 листопада ініціювали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною. Попередні розрахунки Національного банку України дозволяють припустити, що автомобільний транспорт становитиме значну частку як експорту (близько 35%), так і імпорту (70%) у 2023 році.

Ситуація наголошує на необхідності вживання термінових заходів щодо вирішення блокади та пом'якшення її економічних наслідків.

Нагадаємо, Павло Зібров жорстко "розмазав" Потапа: "Будуть розбірки"

Раніше «Акценти» повідомляли, ось так сюрприз: Ощадбанк виплатить пенсіонером до 25 тисяч гривень

Як повідомляли «Акценти», як відрізнити якісний мед від підробки: лише одна помилка може загрожувати здоров'ю