Останнє рішення Львівської обласної військової адміністрації, яке надає можливість працівникам територіальних центрів комплектування (ТЦК) перевіряти особисті документи у чоловіків, викликало жваві обговорення серед громадян, оскільки це суперечить існуючому законодавству.

Тим не менш, згідно з інформацією від народного депутата Романа Костенка, секретаря комітету Верховної Ради з національної безпеки, оборони та розвідки, в ефірі Radio NV, можливі зміни в законодавстві вже на горизонті.

Костенко зазначив, що до кінця року планується розробка законопроекту за участю Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ, який розширить повноваження військових комісаріатів, включаючи можливість аудіо та відеозапису та перевірки приписних документів.

Наразі, за словами нардепа, військові комісаріати перебувають у правовій невизначеності щодо їхніх дій та мобілізації громадян.

Костенко підкреслив, що на сьогоднішній день працівники ТЦК не мають законних підстав для зупинки громадян, вимоги пред'явлення документів чи вручення повісток, а поліція часто тримається осторонь, щоб уникнути скандалу. Він також зазначив, що в таких ситуаціях важливо розуміти як позицію працівників ТЦК, так і права громадян, які можуть відчувати себе незаконно притягнутими до відповідальності, але водночас несуть обов'язок захищати країну, відповідно до Конституції. З прийняттям нового закону, очікується, що багато з цих питань будуть вирішені.

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Все новости