Найближчими місяцями в Україні очікується підвищення цін на різні товари. Хоча значного зростання цін не очікується, деякі чинники, такі як сезонність та додаткові витрати на електроенергію можуть призвести до збільшення витрат на продукти першої необхідності.

Дану інформацію розмістили на сайті «rbc»

На зміни собівартості продукції впливають інфляція, сезонні коливання, врожайність сільськогосподарських культур та витрати на енергоресурси. Останнім часом в Україні спостерігається загальна тенденція зниження споживчих цін, насамперед за рахунок значних поставок плодоовочевої продукції нового врожаю, високих урожаїв олійних та зернових культур, швидкого збирання врожаю та обмежень на експорт. Хоча ціни на багато продуктів нині нижчі, ніж торік, певне зростання цін неминуче.

"Це збільшення використання пального, якщо російські атаки по енергомережах будуть активними, а також збільшення витрат електроенергії. Крім цього, зростатимуть обсяги імпортної продукції в деяких категоріях товарів, а вона може бути дорожчою за українську", - каже Експерт Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) ) Максим Гопка.

Очікується, що ціни на овочі та фрукти поступово підвищуватимуться на 5-10% щомісяця. Ціни на молоко можуть зрости на 3-5%. Взимку очікується значне зростання цін на яйця через сезонне скорочення пропозиції та збільшення витрат на зберігання.

Популярні статті зараз

Гуманітарна місія команди ВО «Батьківщина»: підтримка військових та медиків

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Все новости

Ціни на яйця, найімовірніше, піднімуться сезонно і до новорічних свят можуть досягти торішнього рівня (близько 75 гривень за дюжину).

Ціни на м'ясо останнім часом трохи знизилися під впливом низьких витрат на зерно та білок для відгодівлі тварин. Стабільний імпорт свинини також допоміг утримувати ціни під контролем. Однак до кінця осені ціни на м'ясо можуть зрости до 5%.

Рекордний урожай гречки в Україні сприятиме зниженню цін на крупу. Хоча можуть відбутися деякі коливання цін, загалом очікується, що ціни на гречку значно не зростуть.

Цього року внутрішнє виробництво рису знизилося, що призвело до зростання цін порівняно з минулим. Наразі рис продається в середньому по 71 грн/кг.

Незважаючи на чутки про нестачу цукру, виробництво цукру в Україні залишається на високому рівні, забезпечуючи задоволення внутрішнього попиту. Очікується, що ціни на цукор залишаться стабільними, середня ціна становитиме 34,35 грн.

Доступні ціни на овочі дозволили споживачам запастися цибулею, білокачанною капустою, морквою, буряком та картоплею, які пропонуються за нижчими цінами, ніж торік. Проте ціни можуть зрости у першій половині листопада, коли вартість зберігання стане важливим чинником.

Яблука найближчими місяцями будуть відносно дорогими, приблизно на 30-40% вищими, ніж минулого року. Цьому зростанню сприяли менші врожаї та високий попит на українські яблука у Європі. Банани і цитрусові нині продаються за нижчими цінами проти попереднім роком під впливом зниження ціни там.

Очікується, що ці зміни цін варіюватимуться залежно від таких факторів, як сезонні коливання, внутрішнє виробництво та динаміка світового ринку.

Нагадаємо, Ощадбанк з 1 листопада видасть гроші українцям: суми величезні

Раніше «Акценти» повідомляли, що пенсіонери можуть оформити щомісячні доплати до тисячі гривень: що для цього потрібно

Як повідомляли «Акценти», "все погано, легко не буде": чому українці хочуть назад на Батьківщину