Оскільки Україна стикається з різними економічними проблемами, включаючи інфляцію та поточну ситуацію на фронті, очікується, що ціни на деякі ключові продукти харчування зростуть.

Про це пише портал «kontrakty»

«Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, які не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, в яких є склади, намагаються "розтягнути" реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою», - каже голова парламентського комітету з аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Овочі та фрукти.

Овочі та фрукти: скрін із мережі
Овочі та фрукти: скрін із мережі

Популярні статті зараз

Питання цивільного захисту населення розглянули на нараді Президента з обласними керівниками

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

Як Павло Фукс та Віталій Хомутиннік пов'язані зі схемщиком Дмитром Сенниченком: отримали щедрий подарунок

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

Очікується, що ціни на овочі та фрукти поступово збільшуватимуться на 5-10% щомісяця. Це пов'язано з необхідністю спеціалізованого зберігання у холодну погоду, що здорожує виробництво та знижує пропозицію.

Молочні продукти.

Молочна продукція: скрін із відео Youtube
Молочна продукція: скрін із відео Youtube

Очікується, що вартість молочних продуктів також зросте, хоч і не критично, за очікуваного зростання цін на 3-5%.

Курячі яйця.

Яйца. Фото: скриншот YouTube.
Яйца. Фото: скриншот YouTube.

Курячі яйця, за прогнозами, стануть рекордсменами щодо зростання цін, особливо перед новорічними святами, коли вони можуть досягти позначки 75 гривень за дюжину.

«Велика частка яєць в Україні виробляється саме у невеликих господарствах. Зараз ми перебуваємо в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підніматися нагору. Тому велика ймовірність того, що до новорічних свят ціни досягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток», – пояснили у Комітеті з аграрної та земельної політики

Яблука, виноград, апельсини, банани.

Фрукты.  Фото: скриншот YouTube-видео
Фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео

Ціни на ці фрукти можуть зрости: за оцінками ціни до 20 гривень за кілограм на яблука, до 100 гривень за кілограм на виноград, до 80 гривень за кілограм на апельсини, до 80 гривень за кілограм на апельсини. Банани 50 гривень за кілограм.

Капуста, буряк, цибуля, морква та картопля.

Очікується, що ці овочі також стануть дорожчими, з потенційним зростанням цін на 12-15%.

Овощи "борщевого" набора. Фото: скриншот Youtube
Овощи "борщевого" набора. Фото: скриншот Youtube

М'ясо та птах.

Ціни на м'ясо та птицю вже зросли на 10%, при цьому до кінця осені прогнозується зростання на 5%. Це пояснюється браком ресурсів та залежністю від імпорту.

Мясной рынок. Фото: скриншот YouTube-видео
Мясной рынок. Фото: скриншот YouTube-видео

"Україна втратила селекційно-племінну роботу, знищено 16 породних ліній у свинарстві та ВРХ, відчутно повну залежність від імпорту", - каже радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові Іван Стефанішин.

Борошно та крупи.

Очікується, що ціни на хліб зростуть через зростання вартості борошна та скорочення використання добрив та засобів захисту сільськогосподарських культур від шкідників.

"Хліб найближчим часом зросте в ціні, вже пішла конкуренція за якісне борошно. Далі воно посилюватиметься", - повідомив аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Валентин Литвинов.

Хлеб снова подорожает. Фото: скриншот YouTube-видео.
Хлеб снова подорожает. Фото: скриншот YouTube-видео.

Незважаючи на очікуване зростання цін, важливо відзначити, що більшість продуктів, за прогнозами, як і раніше, коштуватимуть менше, ніж у попередньому році.

Нагадаємо, найкращий напій на зиму: як приготувати найсмачніший "аромат осені" для здоров'я

Раніше «Акценти» повідомляли, ця країна обожнює українців: потужно посилить допомогу та виплати біженцям

Як повідомляли «Акценти», нараховують пеню за комунальні борги: що робити, якщо капають "хвости"