В Україні вживаються заходи щодо забезпечення відображення валютних операцій у деклараціях окремих осіб, зокрема чиновників, депутатів та суддів. Така пропозиція викладена у законопроекті №9457, який отримав рекомендацію до ухвалення Комітетом з антикорупційної політики Верховної Ради.

Цю інформацію розмістили на порталі «finance»

Відповідно до положень законопроекту, декларації повинні включати відомості про валютні операції, коли сума операції перевищує еквівалент 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних фізичних осіб станом на 1 січня звітного року. У 2023 році цей поріг встановлено на рівні 134 тисячі гривень, або приблизно 3500 доларів.

Інформація, що включається до декларації, включає відомості про вид угоди та предмет угоди. У відповідь на письмові запити Національного агентства з протидії корупції (НАЗК) фізичні особи, які підлягають декларуванню, мають надати певні відомості про контрагента.

Обґрунтування цієї ініціативи корениться у динамічному характері обмінних курсів, які можуть зазнавати значних коливань. Навіть проста конвертація валюти може призвести до додаткового прибутку. Залежно від різниці обмінних курсів та обсягу транзакцій суми потенційно можуть сягати мільйонів гривень.

Популярні статті зараз

Микола Томенко заявив, що нинішні посадовці МОН продовжують справу Кагановича-Сталіна

Як головний поліцейський Волині Крошко "крошки" збирав під час війни

Одіозного корупціонера Олександра Костюка хочуть призначити головним митником Закарпаття: ціна питання – 150 тисяч доларів

Вєрка Сердючка може більше не заспівати: як Андрій Данилко відновлюється після важкої хвороби

Все новости

Курс валюты. Фото: скриншот Youtube-видео
Курс валюты. Фото: скриншот Youtube-видео

Є побоювання, що це може стати лазівкою для осіб, які прагнуть узаконити активи, придбані незаконним шляхом.

НАЗК підкреслює, що включення інформації про угоди купівлі-продажу валюти може бути подвійною метою. З одного боку, це дає законослухняним громадянам можливість звітувати про джерело своїх доходів. З іншого боку, ця вимога є стримуючим фактором проти несумлінних осіб, які намагаються легалізувати незаконно отримані активи.

Автор законопроекту – прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Ця законодавча пропозиція спрямована на підвищення прозорості та підзвітності державних чиновників та осіб, які обіймають керівні посади в Україні.

Нагадаємо, нехай буде світло! Названо список будинків, у яких не відключатимуть електрику

Раніше «Акценти» повідомляли, у "Нафтогазі" пояснили, чому знижка надається лише "обраним"

Як повідомляли «Акценти», все піде під укіс: чому спільне зберігання картоплі та цибулі – груба помилка