У жовтні можуть подешевшати деякі види злаків, деякі овочі та фрукти, а також соняшникова олія та цукор.

Як йдеться у прес-релізі від Інституту аграрної економіки, про це повідомив директор цього наукового центру Юрій Лупенко.

«У жовтні зниження споживчих цін очікувано уповільниться, проте може продовжитися за окремими видами круп, овочів та фруктів. Можливе також здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку», — поінформував він.

Вчений також зазначив, що у вересні відчутно зменшилися споживчі ціни на овочі, зокрема на моркву — до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3% менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшилися ціни на буряки (-30%) і на понад чверть — на цибулю ріпчасту (-28,7%). Лише білокачанна капуста продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін — на 17,8%.

За словами Лупенка, також значно подешевшали яблука (-29,2%) та картопля (-14,9%).

Популярні статті зараз

Призвуть навіть немічних: які зміни до мобілізації вразять найстійкіших

Головний "захисник" ветеранів Сергій Куніцин – суцільний скандал: розкішні готелі Європи, діаманти, рейдерство будинків і несплата аліментів

"Превращаешься в Ларису Долину": Тина Кароль в лифчике показала обвисшие до пупка "сливы"

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

«У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2%) та пшеничні (-3,2%), рис (-1,8%), олія соняшникова (-1,5%), сметана жирністю до 15% (- 0,4%), молоко пастеризоване (-0,3%) та риба морожена (-0,3%)», - додав він.

Проте інші продукти у ціні зросли. Як зазначив вчений, найбільше зростання цін у вересні відбулося по яйцях (+13,2%), курячому філе (+2,1%), вершковому маслу (+1,4%), ковбасам вареним першого сорту (+1,3%). ), свинині та цукру (+1,2%), яловичині (+1,1%). Інші продукти подорожчали близько 1%.

Вартість продуктів в Україні

Восени стрімко знизилися ціни на овочі борщового набору. За підрахунками експертів, восени борщ із м'ясом порівняно з цінами влітку подешевшав на 3%, пісний – на 48%.

У вересні порівняно з липнем майже всі інгредієнти української національної страви, окрім томатної пасти (+5%), м'яса (+19%) та сметани (+12%) подешевшали. Найбільше впали ціни на капусту (-548%), цибулю (-385%) та моркву (-285%).

Також суттєво подешевшали такі складові борщового набору: картопля (на 93%), буряк (на 59%) та олія (на 5%).