Розмір пенсії в Україні визначається не лише страховим стажем людини, а й її заробітною платою. Це з поняттям індивідуального коефіцієнта зарплати, який грає на вирішальній ролі під час розрахунку пенсій.

Цю інформацію розмістили на порталі новин «today»

При розрахунку пенсії людини враховується її зарплатня з липня 2000 року. Можливе надання більш ранніх заробітків, якщо очікується, що вони позитивно вплинуть на розмір пенсії.

Індивідуальний коефіцієнт заробітної плати розраховується як середнє значення місячних коефіцієнтів заробітної плати за кожний місяць роботи, починаючи з 2000 року. Для розрахунку місячного коефіцієнта заробітна плата співробітника за певний місяць ділиться на середню заробітну плату країною за цей же місяць.

Наприклад, якщо середня зарплата в Україні за травень 2023 року становила 14,1 тис. грн, а працівник заробив за цей місяць 8000 грн, то його індивідуальний коефіцієнт за травень 2023 року становитиме 8000/14100 = 0,5673.

Популярні статті зараз

Микола Томенко про чергову дику історію з Києва: "Про "чесну владу" із простотою Герасима із "Муму"

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Росіяни тішаться кровопролиттю в Ізраїлі

Дуже татуйована бабуся роздяглася до трусів, щоб показати, на що вона витратила понад мільйон гривень

Все новости

Трудовые книжки. Фото: скриншот YouTube
Трудовые книжки. Фото: скриншот YouTube

Ці коефіцієнти розраховуються за кожний місяць роботи з 2000 року до виходу на пенсію. Сума цих коефіцієнтів ділиться на загальну кількість відпрацьованих за цей період місяців, у результаті виходить середнє арифметичне.

Для розрахунку остаточної пенсії цей середній індивідуальний коефіцієнт множиться на середню заробітну плату по країні останні три роки, що передують виходу людини на пенсію.

Далі все множиться на коефіцієнт стажу роботи, що зрештою визначає остаточну суму пенсії.

По суті, якщо людина протягом своїх трудових років стабільно отримувала вищу зарплату, її індивідуальний коефіцієнт буде вищим, що сприяє більш суттєвій пенсії. І навпаки, ті, хто протягом усієї своєї кар'єри отримував нижчу зарплату, матимуть нижчий коефіцієнт, що призведе до меншої пенсії навіть за тривалого трудового стажу.

Нагадаємо, відключення світла у жовтні: до Міненерго терміново звернулися до українців

Раніше «Акценти» повідомляли, позбавлять пенсії та оком не зморгнуть: Пенсійний фонд озвучив найважливіші деталі

Як повідомляли «Акценти», у ПриватБанку раптові зміни: як це позначиться на клієнтах?