Триваюча війна в Україні, ініційована Росією, істотно вплинула на економіку країни, сприяючи зростанню цін на різну продукцію. Експерти Національного дослідницького центру «Інститут аграрної економіки» розповіли про фактори, що впливають на ціни на продукти харчування в Україні на найближчі місяці. Хоча деякі ціни можуть зрости, інші, як очікується, знизяться.

Дану новину повідомили на сайті «zn»

Крупи та борошно.

Крупы.  Фото: скриншот YouTube-видео
Крупы. Фото: скриншот YouTube-видео

Очікується, що ціни на крупи та муку залишаться сприятливими для споживачів, при цьому гречка може подешевшати на 5-7%.

Популярні статті зараз

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

"Соски вылетают, что за преисподня?": Maruv в одних трусах раздвинула ноги и показала свое распутство

Все новости

Овочі та фрукти.

Фрукты и овощи. Фото: скриншот Youtube
Фрукты и овощи. Фото: скриншот Youtube

У жовтні та листопаді прогнозується зростання цін на овочі та фрукти. Це пов'язано, перш за все, з вищими витратами, пов'язаними з їх зберіганням та транспортуванням. Зростання тарифів на електроенергію для промислових виробників і ціни паливо сприяє підвищенню витрат. Ціни на яблука можуть зрости до 18–20 грн/кг, а виноград – до 100 грн/кг. Очікується, що імпортні фрукти, такі як апельсини та банани, також матимуть відносно високі ціни.

М'ясо.

М'ясна продукція: скрін з відео
М'ясна продукція: скрін з відео

Очікується, що до кінця осені ціни на м'ясо зростуть до 5%. Ціни на свинину послідовно зростають через скорочення пропозиції, тоді як ціни на яловичину, як очікується, залишаться стабільними з невеликими коливаннями 1,5-2%. Істотних ознак зниження цін на курку немає. Рішення Національного банку України припинити підтримувати курс долара також є фактором, що сприятиме зростанню цін на м'ясо.

Молоко.

Молочна продукція: скрін із відео Youtube
Молочна продукція: скрін із відео Youtube

Через скорочення поголів'я худоби та посушливого періоду ціни на молоко у жовтні та листопаді можуть зрости на 10-15%. Однак очікується, що підвищення цін відбудеться не одразу. На ціни на молоко впливають обсяги доїння, які, як очікується, сезонно знижуватимуться. Хоча коливання щодо окремих молочних продуктів можливі (до 3-5%), вплив зростання цін у холодний період може позначитися і на деяких молочних продуктах надалі.

На ці цінові коливання та зміни впливають різні фактори, включаючи динаміку попиту та пропозиції, сезонні коливання та економічні умови, а також ширші геополітичні та ринкові сили. Споживачам важливо бути в курсі змін цін та відповідним чином адаптувати своє споживання.

Нагадаємо, це буде рекорд! Чи варто зараз запасатися найпопулярнішим продуктом

Раніше «Акценти» повідомляли, "Укренерго" та YASNO вже склали графіки відключення від світла: готуйтеся до темряви та холодів.

Як повідомляли «Акценти», багатьом пенсіонерам значно підвищать виплати: можна розсувати кишеню ширше