Фальшиві українські гривні, виявлені в Україні ще до повномасштабної війни, були певною загрозою для торгових закладів. Фальшивомонетники непогано імітували захист від ультрафіолету, дозволяючи цим фальшивим банкнотам проходити через каси під час перевірок за допомогою ультрафіолетових детекторів, і таким чином вони могли потрапити до рук українців, які нічого не підозрювали. Найчастіше фальшивомонетники атакували банкноти високого номіналу — 200 та 500 гривень.

Відповідну публікацію розмістили на порталі новин «obozrevatel»

Про це розповів Валерій Строчков, начальник управління організації виробництва та захисту грошей Департаменту грошового обігу Національного банку України (НБУ). Він наголосив, що фальшиві гроші під час війни не загрожували спільній стабільності та безпеці банківської системи.

У період з 2015 по 2020 рік НБУ переважно випускав банкноти четвертого покоління з посиленими функціями захисту. Хоча фальшивомонетники час від часу намагаються відтворити такі банкноти, їх підробки зазвичай мають низьку якість і покликані обдурити розсіяних громадян і касирів.

"Для банкнот високих номіналів – 100, 200, 500 та 1000 грн, – які зловмисники найчастіше намагаються підробити, застосовують інноваційні оптично-змінні елементи. Їх громадянам легко перевірити, а зловмисникам дуже важко відтворити", – пояснив Строчков.

Популярні статті зараз

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Деньги на кассе. Фото: скриншот Youtube
Деньги на кассе. Фото: скриншот Youtube

Для банкнот високого номіналу номіналом 100, 200, 500 і 1000 гривень, які є основною мішенню для фальшивомонетників, НБУ впровадив у конструкцію інноваційні елементи, що оптично заміняються.

Громадянам легко перевірити ці характеристики, але фальшивомонетникам складно відтворити їх точно.

2021 року, до повномасштабного конфлікту, НБУ конфіскував майже 21 тисячу фальшивих банкнот загальним номіналом 8,2 млн гривень. Більшість цих підробок склали банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року, що становило 59% від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот. На банкноту номіналом 200 гривень 2007 року припало 31% підробок.

Ці цифри свідчать про те, що НБУ продовжує відслідковувати та вирішувати проблеми фальшивої валюти в Україні, прагнучи підтримувати безпеку фінансової системи країни, незважаючи на зовнішні виклики.

Нагадаємо, "дістаємо зимові куртки та шапки!" В Україну мчить тріскучий холод

Раніше «Акценти» повідомляли, нова мобілізація: секретні вручення повісток та блокування доступу до грошей

Як повідомляли «Акценти», найпотужніший перерахунок пенсій: доплатять під 3 тисячі