Уряд України планує суттєву реформу всієї системи соціального захисту, яка включатиме перегляд та уніфікацію всіх пільг і соціальних виплат. Метою цієї реформи є створення нового Соціального кодексу та оновлення існуючої системи пільг та соціальної допомоги.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «novyny.live»

Оксана Жолнович, голова Мінсоцполітики, пояснила, що мета цієї реформи – не ліквідація допомоги нужденним, а модернізація всієї системи соціальної підтримки.

"Зараз ми пишемо новий Соціальний кодекс, і в рамках глобального переформатування пільг їх переглядатимемо і уніфікуватимемо", - зазначила вона.

Існуюча система, зазначила вона, є спадщиною радянських часів і ґрунтується на патерналістському підході, який більше не відповідає поточним потребам та реаліям.

Популярні статті зараз

Дарницький воєнком Руслан Тригуб, який п'яним лазив та ганьбився, продовжує очолювати ТЦК

Юрій Борисов: як молодший партнер Фірташа перетворився на горіхового олігарха

"Я виглядаю як човен": мама приголомшила неосяжними стегнами після пологів, Кім Кардаш'ян таке і не снилося

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

"Мала на увазі, що вся система соціальної підтримки сьогодні нам, на жаль, дісталася у спадок від Радянського Союзу з радянських часів. Дуже довгий проміжок часу будувалася за наративом, коли у дуже багатьох людей заохочувалися патерналістські настрої: "Давайте ми вам дамо яку- небудь невелику виплату і забудемо про вас". Але ж так не працює", - уточнила міністр.

Існуюча система соціальної підтримки призвела до появи великої кількості отримувачів соціальної допомоги, що лягає значним навантаженням на бюджет. Наприклад, бюджет соціальної політики підтримує різні групи, зокрема:

11 мільйонів пенсіонерів.

3 мільйони людей з обмеженими можливостями.

60 тисяч сиріт.

Близько 3 мільйонів домогосподарств одержують субсидії.

Жолнович наголосила на проблемі забезпечення адекватної допомоги утриманцям і зазначила, що поточний рівень підтримки недостатній. Вона припустила, що для того, щоб підтримка була ефективною, вона має становити щонайменше 5 тисяч гривень. Однак це створює фінансові проблеми, оскільки вимагатиме значного фінансування.

"Ось уявіть собі, що на одну працюючу людину припадає кілька утриманців, і кожен з них повинен отримувати адекватну допомогу. Тому якщо ми говоримо про підтримку в тисячу гривень, адже вона ні про що. Це має бути хоча б 5 тис. грн. Можемо ми стільки заплатити? А скільки тоді потрібно нам податків із кожного збирати?", - додала Оксана Жолнович.

Очікується, що реформа у сфері соціальної політики вирішить ці проблеми та знайде рішення, які зроблять систему більш стійкою та відповідальною до потреб населення. Мета полягає не у припиненні допомоги, а у створенні більш ефективної та дієвої системи, яка краще служитиме українському народу.

Нагадаємо, можна сушити сухарі: ПФУ приголомшив українців. Виплат більше не буде

Раніше «Акценти» повідомляли, що прожити стане ще важче: мчить найпотужніша хвиля подорожчань

Як повідомляли «Акценти», від прогнозу мурашки по шкірі: різкі похолодання накриють Україну