Ціни на яйця в Україні зростали протягом останнього місяця, і очікується, що ця тенденція збережеться. На думку аналітика Українського аграрного бізнес-клубу (УКАБ) Максима Гопки, значну роль у впливі на ціни на продукцію тваринництва, зокрема на м'ясо птиці та яйця, відіграє вартість енергоресурсів.

Хопка зазначив, що приблизно від 7 до 12% структури собівартості виробництва м'яса птиці посідає витрати на електроенергію. Тому, коли виробництво дуже залежить від електроенергії, це може призвести до зростання цін на продукцію птахівництва.

Ціни на яйця в Україні вже значно зросли. За останній місяць середня ціна десятка яєць зросла на 7,8 грн. Наприклад, курячі яйця «Квочка» у супермаркетах зараз коштують у середньому 53,8 грн за дюжину порівняно з 46 грн за дюжину 4 вересня.

Цены на яйца в Украине
Цены на яйца в Украине

Ця ситуація повторює картину коливань цін на цю продукцію в Україні. Ціни на яйця різко зросли восени минулого року: Держстат повідомив про зростання цін у 2022 році більш ніж на 80%. Ціни досягли рівня, що перевищує 70 гривень за дюжину, і залишалися на цьому рівні до квітня 2023 року. Влітку ціни на яйця різко зросли восени минулого року. Ціни впали приблизно до 40-45 гривень, оскільки на ринок надійшло більше яєць домашнього виробництва. Зростання цін, що продовжується, є відображенням різних факторів, у тому числі витрат на енергоносії та динаміки пропозиції на українському ринку.

Популярні статті зараз

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Марченко-Гринівецький-Чердинців розпродали землю під час війни: одеська блогер обурилася дивними контрактами

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Коливання цін на яйця в Україні свідчать про складну взаємодію ринкових сил. Витрати електроенергію становлять значну частину витрат за виробництво птиці, чинячи тиск ціни на продукцію птахівництва, включаючи яйця. Така динаміка цін на енергоносії тісно пов'язана із загальною структурою витрат галузі.

Цены на яйца в Украине
Цены на яйца в Украине

Нещодавнє зростання цін на цей популярний продукт відображає тенденцію, що спостерігалася у попередні роки. Примітно, що минулої осені ціни на яйця різко зросли, і ця тенденція збереглася: залишалися на високому рівні до весни 2023 року. Падіння цін улітку було викликано збільшенням пропозиції яєць вітчизняного виробництва, що надходять на ринок, забезпечуючи тимчасове полегшення для споживачів.

Динаміка цін на ключовий в Україні продукт наголошує на складному взаємозв'язку між вартістю енергії та динамікою ринку в сільськогосподарському секторі України.

Нагадаємо, п'ять видів субсидій на комуналку: ПФУ пояснив, хто та як отримає допомогу

Раніше «Акценти» повідомляли, допоможуть житлом та продуктами безкоштовно: куди звертатися українцям, яким потрібна підтримка

Як повідомляли «Акценти», в Україні закривають заправки: що відбувається з АЗС і до чого готуватись