У 2024 році, незважаючи на війну, уряд України планує провести індексацію пенсій. Крім того, наступного року пенсії будуть перераховані за новою бальною системою, метою якої є зрівняти виплати, які отримують «молоді» пенсіонери і ті, хто вийшов на пенсію раніше.

Дану інформацію надав сайт «agronews»

Розмір пенсій в Україні традиційно залежав від того, як люди вийшли на пенсію. Ті, хто давно вийшов на пенсію, отримують значно менші пільги порівняно з їх молодшими колегами з аналогічним стажем роботи та тими, хто виходить на пенсію з аналогічних посад. Така розбіжність пов'язана із способом розрахунку пенсій в Україні, який враховує заробіток пенсіонера на момент виходу на пенсію та середню зарплату в країні на той момент.

Проте через інфляцію та зростання номінальних зарплат в Україні пенсії дострокових пенсіонерів із роками ще більше відстали від пенсій нинішніх пенсіонерів. Індексування лише частково вирішило цю проблему, що призвело до зростання нерівності в рівнях пенсій.

“Законодавство передбачає, що якщо людина вийшла на пенсію у 2000 році, то їй нараховували пенсію, виходячи із заробітку у 2000 році. Індексацію не проводили щороку, а якщо й проводили, то занижували… Це несправедливість, коли люди розуміють, що працювали однакову кількість років, вони мали однакову за купівельною спроможністю зарплату, а ось пенсії дуже відрізняються”, – заявила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Популярні статті зараз

Шантаж під дахом поліції: харківську адвокатку Галину Бельмас звинувачують у пресингу городян

Микола Томенко про чергову дику історію з Києва: "Про "чесну владу" із простотою Герасима із "Муму"

Питання цивільного захисту населення розглянули на нараді Президента з обласними керівниками

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Все новости

Повышение социальной помощи. Фото: скриншот Youtube-видео
Повышение социальной помощи. Фото: скриншот Youtube-видео

Щоб виправити цю ситуацію, уряд запроваджує новий механізм індексації пенсій. За цією системою пенсіонерам нараховуватимуться бали за кожен місяць роботи. Якщо людина мала середню зарплату, вона отримає 10 балів. Тим, хто заробив зарплату вищу за середню, нарахують 11 балів, а тим, у кого зарплата нижча за середню, - 9 балів. Цей підхід спрямовано поступове вирівнювання пенсій.

Вкрай важливо, що ці моменти враховуватимуться в процесі щорічної індексації пенсій, що допоможе підтримувати пенсії на більш справедливому рівні. У проекті бюджету наступного року на додаткові виплати пенсіонерам у рамках нової системи передбачено 100 мільярдів гривень.

Ця реформа покликана вирішити давню проблему зміни рівнів пенсій залежно від часу виходу на пенсію та, як очікується, забезпечить більш справедливу підтримку пенсіонерам в Україні.

Нагадаємо, українців у Польщі жорстко "потрясуть": багатьох кинуть напризволяще.

Раніше "Акценти" повідомляли, чи варто робити запаси на зиму зараз? Що буде з цінами на цибулю

Як повідомляли «Акценти», польські податки в Україні: як зростуть ставки і скільки доведеться платити