В Україні на початку осені очікуються зміни цін на продукти харчування, при цьому очікуються коливання щодо різних позицій асортименту. На думку виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, деякі продукти можуть стати дорожчими, а інші – доступнішими. Однак ситуація залишається невизначеною через потенційні події на передовій, які можуть вплинути на ланцюжки поставок.

Про це повідомляє «today»

Пензин зазначив, що хоча зараз робляться прогнози, непередбачені інциденти, такі як перебої в постачаннях через непередбачені події, можуть швидко змінити цінову ситуацію. Ця невизначеність ускладнює точне прогнозування.

Продукты питания. Фото: скриншот YouTube
Продукты питания. Фото: скриншот YouTube

Щодо овочів, Пендзин очікує суттєвого падіння цін на картоплю у вересні, потенційно досягаючи мінімуму за рік - від 6,5 до 7 гривень за кілограм. Очікується, що ціни на інші овочі, які зазвичай використовуються для приготування борщу, такі як буряк, цибуля, морква та капуста, також знизяться. Однак по огірках та помідорах може спостерігатися невелике збільшення (до 5%), оскільки їх сезон добігає кінця. Погодні умови відіграватимуть вирішальну роль у визначенні масштабів коливань цін.

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

На Переяславщині вп’яте відтворили зажинки: цього разу до обряду долучилися військовослужбовці

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Юрій Борисов: як молодший партнер Фірташа перетворився на горіхового олігарха

Все новости

Еда живая и мертвая. Фото: YouTube-видео
Еда живая и мертвая. Фото: YouTube-видео

Що стосується соняшникової олії та цукру, Пензин прогнозує невелике зростання цін на них приблизно на 2-3%. На вартість цукру впливатиме закінчення сезону виробництва цукру у листопаді, оскільки споживачі перейдуть на використання торішнього врожаю. Витрати зберігання, пов'язані з цукром, можуть сприяти підвищенню його ціни. Ціна на соняшникову олію залежатиме від відкриття «зернового коридору», що матиме наслідки для внутрішнього виробництва та експорту. Якщо коридор залишиться заблокованим, ціна на соняшникову олію навряд чи зазнає суттєвих змін.

За останній рік в Україні ціни на харчові продукти зросли в середньому на 12,8%, а на деякі товари ціни зросли ще більше, перевищивши 50%.