Через війну, ініційовану Росією, значна кількість українців стали вимушеними переселенцями (ВПО), переселившись у безпечніші регіони країни. Держава надає житлову допомогу цим ВПО, але нещодавно було внесено зміни до критеріїв прийнятності та тривалості таких виплат.

Про це пише «zn»

Командні критерії:

З 1 серпня 2023 року житлова допомога надається переселенцям, які звертаються вперше, терміном на 6 місяців. Застосовуються такі суми щомісячних платежів:

3000 грн для дітей та осіб з обмеженими можливостями.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

"Я виглядаю як човен": мама приголомшила неосяжними стегнами після пологів, Кім Кардаш'ян таке і не снилося

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

2000 грн для решти фізичних осіб.

Другий 6-місячний період:

На наступні 6 місяців (всього 12 місяців) допомога автоматично надаватиметься ВПО, що звернулася за допомогою з 1 серпня 2023 року. Це за дотримання певних умов:

Низький дохід: середньомісячний загальний дохід на одного бенефіціара протягом кварталу, що передує місяцю подання заяви на отримання допомоги, не повинен перевищувати вчетверо прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Наприклад, якщо людина звертається за допомогою у серпні, враховується її дохід за другий квартал 2023 року, і він не може перевищувати 8372 грн.

Визначені категорії громадян: Бенефіціарами цієї категорії є:

Особи працездатного віку, які доглядають дітей до шести років.

Громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років, які перебувають під їхньою опікою.

Інваліди.

Громадяни, які здійснюють догляд за особами з обмеженими можливостями І групи або дітьми-інвалідами до 18 років, або особами з психічними розладами І чи ІІ групи.

Громадяни, які здійснюють догляд осіб у віці 80 років і більше.

Ті, хто надає соціальні послуги та отримує компенсацію за такі послуги.

Студенти денної чи подвійної форми навчання в освітніх закладах без гуртожитку.

Дії працездатної особи: безробітні працездатні особи, які зробили внесок у свою економічну незалежність протягом перших шести місяців після отримання допомоги. До таких дій відносяться пристрій на роботу, реєстрація в центрі зайнятості, реєстрація як індивідуальний підприємець, отримання мікрогранта на розвиток бізнесу або отримання ваучера на навчання. Середньомісячний дохід у попередньому кварталі не повинен перевищувати в 3 рази прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Втрата працездатності: уповноважені особи або одержувачі, які втратили працездатність, у тому числі досягли пенсійного віку та одержують пенсію, що не перевищує триразового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це стосується також неповнолітніх або неповнолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника.

Якщо після закінчення виплат допомоги вимушені переселенці зіткнуться з важкими обставинами через відсутність місця проживання та неможливість повернутися до залишеного місця проживання, вони можуть звернутися за соціальними послугами до виконавчого органу місцевої ради або постачальника соціальних послуг.

Ці зміни відображають зусилля з надання адресної допомоги переміщеним особам на основі різних факторів, таких як дохід, обов'язки щодо догляду та зусилля щодо відновлення економічної незалежності.