Початківцям недобросовісні приймачі регулярно недоплачують, адже вони чудово знають, як обдурити при здачі металобрухту. Вартість залежить від виду, стану та маси виробів, що здаються.

пункти прийому металобрухту
пункти прийому металобрухту

Саме хитрощі з вагами допомагають заощадити на виплатах. Власники пунктів прийому заробляють на довірливих клієнтах сотні тисяч гривень, але обману можна уникнути. Уважно вивчіть методи обрахування та обважування, щоб не потрапити на гачок шахраїв!

Найпростіший варіант боротьби з ошуканцями - попередньо зважувати брухт самостійно і захопити в пункт приймання власні ваги. Вас переконуватимуть у неточності вашої техніки, адже стаціонарні пункти обладнають високоточними електронними приладами для зважування. Але приблизні значення вам будуть відомі, і відхилення від них повинні насторожити!

Популярні методи обважування

Найчастіша проблема, з якою стикаються при зверненні до дрібних компаній: вони обманюють на терезах при здачі металобрухту. Роблять це усілякими способами:

Популярні статті зараз

Royal Pay Сергія Кондратенка: зв’язки з російською 1xBet, санкції та скупка українських банків

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Сім'я Урбанських: як розпустив щупальця одеський клан мафіозі

Одесские "герои" прикуривают от войны: директор Кузнецов и начальник начальник Савченко

Все новости

Заздалегідь налаштовують прилад на обважування (оскільки вантажне обладнання забезпечене декількома тензометричними датчиками та електромеханічною системою керування, можна вручну ввести необхідні коефіцієнти для зменшення результатів вимірювань);

Прошивають обладнання з метою зміни калібрування (навіть електронні ваги покажуть невірний результат, якщо над ними попрацює спеціаліст у сфері мікроелектроніки).

У середньому відсоток обважування становить 5 - 15%. Але клієнти прийомок обізнані з проблемою і намагаються обдурити електронні ваги при зважуванні, додаючи до брухту пісок та сміття. Раніше приймачі боролися з цією проблемою, застосовуючи знижувальні коефіцієнти з урахуванням засміченості.

Завищення рівня засмічення

Але засор з методу боротьби з обманом швидко перетворився на прийом для обліку клієнтів. Тепер запеклі підприємці завищують відсоток засмічення. Він відбиває присутність у ломі сторонніх включень, іржі, бруду. Його наявність — показник низької якості металобрухту, а отже й привід занизити ціну. Навіть якщо вага була вказана коректно, зловживаючи застосуванням коефіцієнтів, працівники приймання знижують вартість на 20-30%.

Поширена тактика примусу клієнта до продажу на явно невигідних умовах. Діють ошуканці так:

  • чесно зважують метал;
  • викликають довіру до людини;
  • повністю вивантажують металобрухт;
  • «Несподівано» виявляють високий рівень засміченості;
  • максимально збивають вартість.

Людина мимоволі погоджується, адже завантажити чермет наодинці, під несхвальними поглядами працівників, проблематично. Та й вантажну машину зазвичай надає компанія, що приймає.

Неправильне визначення виду металу

Бізнес на збиранні брухту прибутковий, особливо якщо вести його нечесно. Дрібні пункти прийому нахабно заробляють на обмані щодо виду металу. У великих переробних компаніях діють власні лабораторії для встановлення складу та марки сплавів. За допомогою хімічних реактивів та спеціального обладнання фахівці встановлюють вид матеріалу, присутність у сплаві вуглецю, фосфору, сірки. Дослідження також необхідні вивчення структури металу, визначення його якості.

Невеликий пункт прийому заробляє на перепродажі, рідко працює тривалий час, а тому не цінує своєї репутації. Приймачі регулярно не помічають кольоровий брухт у чорному, не можуть відрізнити мідь від латуні, а сталь – від чавуну та заліза. Різницю в ціні не проти присвоїти і працівники великих пунктів, але при виникненні проблем можна звернутися до керівника, зацікавленого у чесній та якісній роботі підприємства.

Скільки ви губите на обмані?

Обман щодо ваги — найпоширеніший спосіб, але з єдиний. При маніпуляціях з вагами ви втратите близько 15% реальної вартості брухту, а ось при неправильному визначенні його сортності в десятки разів більше. Багато видів металу виглядають однаково, тому недосвідчена людина, яка вперше зібралася здавати металобрухт, не побачить різниці між сталевими листами з покриттям свинцево-олов'яним сплавом від білої жерсті.

Але досвідчений співробітник приймання легко побачить відмінності, а також визначить: повірите ви його «переконливим» аргументам чи ні. Наприклад, якщо переконати людину, що вона здає не олово, а свинець, різниця в ціні становитиме понад 1000 %. У чесних пунктах прийому для визначення виду та якості використовують спектрометричну техніку, а не проводять дослідження на око. У разі виникнення підозр попросіть провести дослідження. Не піддавайтеся на вмовляння та погрози — одразу залиште цей пункт прийому та його сумнівних працівників!

Підводні камені

Варіантів того, як дурять у пунктах прийому металобрухту, — безліч. Але не всі дії майстра-приймача можна кваліфікувати як обманні та шахрайські. Відсоток засміченості для різних видів металевого брухту був прописаний ще у радянських ГОСТах:

  • для найпоширеніших видів (чавуну, 12А, 5А, 3А) – мінімум 5 %;
  • для залізничного брухту (рейок) - до 3%;
  • для сталевих труб, витягнутих із землі - до 15%.

При прийомі побутової техніки цей показник може сягати 30 %, але це за законом. Для визначення нормативів проведено численні лабораторні випробування. Проте відсоток засміченості майстер-приймач визначає на власний розсуд, виходячи з особистого досвіду (а іноді — з корисливих спонукань). Якщо показники на вашу явно завищені, простіше відмовитися від невигідної угоди і знайти інше приймання.

Як здавати брухт вигідно?

Щоб отримати максимум вигоди від звернення до пункту прийому, потрібно здавати брухт правильно. Виберіть ліцензовану компанію, яка укладає з клієнтами офіційні угоди. Форму договору купівлі-продажу вторинної сировини та відходів брухту чорних та кольорових металів можна знайти в інтернеті.

Перед походом до пункту прийому зважте металобрухт на різних терезах для точності результатів. Якщо маєте високоточні цифрові ваги і мірні гирі, захопіть їх із собою на випадок виникнення розбіжностей з майстром-приймачем.

Якщо компанія має сайт в Інтернеті, де викладені скани сертифікатів та документів, прайс-лист та опис послуг, вона дорожить своєю репутацією. Наявність власної лабораторії та обладнання для проведення необхідних тестів є ще одним фактором вибору. Перш ніж здавати вторинну сировину, пошукайте в мережі відгуки про пункт прийому, що зацікавив. А також почитайте тематичну форму: чужий негативний досвід допоможе уникнути власних помилок.