В Україні фізичні особи, які отримали податкову квитанцію із зазначенням суми податку, зобов'язані до кінця серпня сплатити податок на майно за квартири. Ця вимога поширюється на тих, хто має житло, що перевищує встановлену норму за площею. Норма визначається законом, але органи місцевого самоврядування мають право її збільшувати (не зменшувати).

Дану інформацію розмістили на сайті «obozrevatel»

Максимальна площа, що вважається "нормальною" для власності, становить:

60 кв. м для квартири.

120 квадратних метрів для дому.

Популярні статті зараз

Royal Pay Сергія Кондратенка: зв’язки з російською 1xBet, санкції та скупка українських банків

На пенсіонерів чекають різкі зміни: що задумав ПФУ

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

"Бабник": Филипп Киркоров потискал Ани Лорак и Валерию на глазах у Сергея Лазарева и Стаса Михайлова

Все новости

180 квадратних метрів, якщо у власність входить і будинок і квартира.

Квартира. Фото: скриншот YouTube
Квартира. Фото: скриншот YouTube

Якщо нерухомість, наприклад квартира, знаходиться у спільній власності кількох осіб (наприклад, чоловіка та дружини), то на кожного власника поширюється норма 60 квадратних метрів. Податок на майно обчислюється лише з тієї площі, яка перевищує цю норму.

Ставка податку на майно складає до 1,5% мінімальної заробітної плати за попередній рік. Наприклад, якщо минулого року мінімальна заробітна плата становила 6700 грн (поки що не змінилася), то максимальна ставка податку за «зайву» площу становитиме 100,5 грн за квадратний метр.

Новый налог. Фото: скрин youtube
Новый налог. Фото: скрин youtube

Зібраний податок на майно надходить до місцевих бюджетів та може бути значним джерелом доходу для невеликих громад. Власники нерухомості зобов'язані сплачувати податок за місцем своєї реєстрації. Якщо фізична особа володіла нерухомістю менше року, вона зобов'язана сплачувати податок лише за ті місяці, протягом яких вона мала нерухомість.