Україна планує змінити алгоритм нарахування пенсій і новий алгоритм може бути представлений до кінця 2023 року. Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. Нинішня формула розрахунку пенсій, що включає індексацію, критикувала недооцінку реальної вартості заробітку з часом. Жолнович пояснила, що якщо у 2000 році з індексацією пенсія у 300 гривень була розумною, то сьогодні вона стала мізерною сумою, наголосивши на проблемі запізнення індексації.

Цю новину розмістили на порталі «obozrevatel»

У результаті уряд працює над пенсійною реформою, яка також може передбачати запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення. Конкретні результати цієї реформи, включаючи зміну алгоритму розрахунку пенсій та можливе запровадження накопичувальної пенсії, передбачається подати до кінця року.

2023 року в Україні вже реалізовано три підвищення пенсійних виплат: березнева індексація, перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та індексація пенсій тим, хто пішов у відпустку за спеціальним законом. Станом на липень 2023 року середня пенсія в Україні становить 5 311,44 грн, а з початку повномасштабного вторгнення середня пенсійна виплата збільшилася на 21,5%.

Пенсії в Україні: скрін із мережі
Пенсії в Україні: скрін із мережі

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

Все новости

Проте проблеми залишаються, оскільки пенсійні вимоги в Україні поступово підвищуються. До 2028 року для виходу на пенсію потрібно 35 років служби, що може ускладнити відповідність критеріям для багатьох українців. Пенсійні вимоги поступово підвищуються з кожним роком, і мета реформи полягала у заохочення офіційної зайнятості. Тим не менш, вплив таких факторів, як пандемія коронавірусу і конфлікт, що продовжується, вплинув на здатність людей офіційно працювати.

В даний час українці можуть виходити на пенсію з різним стажем, наприклад, 30 років для виходу на пенсію у віці 60 років, від 20 до 30 років для виходу на пенсію у віці 63 років та від 15 до 20 років для виходу на пенсію у віці 65 років. Необхідний стаж було запроваджено у 2017 році, щоб перешкодити загальному підвищенню пенсійного віку. Однак у зв'язку з обставинами, що змінюються, багатьом людям може бути складно виконати ці вимоги в найближчі роки.