Вже до кінця 2023 року новий алгоритм можуть подати разом із проектом запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Про це міністр соцполітики Оксана Жолнович заявила в інтерв'ю «Укрінформу».

Нова формула має бути справедливою

«Діюча формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія 2000-го у 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер із індексацією це просто мізер. Індексація постійно відстає і це несправедливо», — пояснила Жолнович.

Конкретні результати роботи над пенсійною реформою, що включає запровадження накопичувальної пенсії, з'являться вже до кінця року. Цього року було проведено три підвищення пенсій: березнева індексація, перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та індексація пенсій українців, які вийшли на відпочинок за спеціальним законом.

На початок липня 2023 року середній розмір пенсії в Україні становить 5311,44 грн. З лютого 2022 року середній розмір пенсійної виплати країною збільшився на 21,5%.

Популярні статті зараз

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

"Соски вылетают, что за преисподня?": Maruv в одних трусах раздвинула ноги и показала свое распутство

Все новости

Пенсії зможуть отримати не всі

В Україні вже через 4 роки щонайменше кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію у 60 років. Щороку вимоги для виходу на пенсію зростають, і з 2028 року потрібно буде вже 35 років стажу. Виконати таку норму зможуть у найкращому разі 50% українців.

На даний момент для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу, у 63 роки – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу.

Щороку вимоги до стажу зростають на 12 місяців. Такі норми мали підштовхувати українців до офіційного працевлаштування. Реформу ухвалили ще 2017-го. Однак через коронавірус і повномасштабну війну частина українців з об'єктивних причин втратила можливість офіційно працювати.