Нарахування пенсій для українців нині ґрунтується на таких чинниках, як їхній накопичений страховий стаж, середня заробітна плата в Україні та дохід, який вони заробили за роки роботи. Однак у Верховній Раді (парламенті України) готується новий законопроект, який внесе зміни до порядку розрахунку пенсій, зокрема для осіб, які працювали як в Україні, так і в інших пострадянських країнах.

Цю інформацію оприлюднили на порталі «today»

Згідно із запропонованим законопроектом, акцент при розрахунку пенсії буде зміщений у бік обліку стажу роботи, а не отриманого доходу. Це означає, що заробітна плата, отримана фізичними особами, навіть якщо вона буде значною, матиме менший вплив на розрахунок пенсії. Ця зміна має торкнутися громадян, які мають досвід роботи не лише в Україні, а й інших пострадянських країнах.

У минулому Україна та багато пострадянських країн мали двосторонні угоди, в яких взаємно визнавалися стаж роботи та заробітна плата осіб, які працювали в обох країнах. Наприклад, якщо українець пропрацював певну кількість років в Україні та еквівалентну тривалість у Росії, їхній сукупний трудовий стаж та дохід враховувалися при розрахунку його української пенсії. Подібні угоди укладено і з іншими пострадянськими країнами. Такий підхід був взаємним, тобто громадянам із цих країн, які працювали в Україні, також визнавалася їхня заробітна плата та досвід роботи.

Украинские пенсионеры. Фото: скриншот YouTube-видео
Украинские пенсионеры. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Питання цивільного захисту населення розглянули на нараді Президента з обласними керівниками

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Марченко-Гринівецький-Чердинців розпродали землю під час війни: одеська блогер обурилася дивними контрактами

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Все новости

Однак через війну та бойові дії в регіоні і Україна, і Росія вийшли з цих двосторонніх пенсійних угод. Внаслідок пенсії близько 1 мільйона українців, які працювали в інших пострадянських країнах, опинилися під загрозою, оскільки їхній досвід роботи за кордоном більше не враховуватиметься для їхніх українських пенсій.

Щоб виправити цю ситуацію, Верховна Рада зробила кроки щодо відновлення справедливості у нарахуванні пенсій, хоч і частково. Нове рішення гарантує, що трудовий стаж, зароблений в інших країнах, враховуватиметься при розрахунку пенсій для українців, у тому числі для тих, хто працював у Росії. Проте враховуватиметься лише дохід, отриманий усередині України, без урахування заробітку за кордоном.

Хоча ця зміна дійсно звужує пенсійні права майбутніх бенефіціарів, вона є кроком до відновлення певної міри справедливості з розрахунку пенсій для тих, хто працював за кордоном. Важливо відзначити, що це коригування було зроблено у відповідь на складну ситуацію, що виникла у зв'язку з відкликанням пенсійних угод з геополітичних обставин.