31 серпня в Україні наближається термін сплати податку на зайву житлову площу. Важливо розуміти, які штрафи можуть бути накладені на тих, хто не сплатить податок на майно вчасно.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «one»

Уточнимо, що під надмірною житловою площею розуміються квартири площею понад 60 квадратних метрів та приватні будинки площею понад 120 квадратних метрів.

Податкові ставки варіюються залежно від регіону, оскільки місцева влада визначає конкретну податкову ставку. Проте є межа максимальної ставки податку. Він не може перевищувати 1,5% за кожний квадратний метр перевищення мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, за який сплачується податок.

Цього року українці сплачують податок на нерухомість за попередній рік. Тому розрахунок податкової ставки має ґрунтуватися на мінімальній заробітній платі за попередній рік. Станом на 1 січня 2022 року мінімальна заробітна плата становила 6500 гривень.

Популярні статті зараз

Понад 4500 дітей усієї України: у Національній бібліотеці підбили підсумки конкурсу "Майбутнє планети у наших руках!"

Зеленський немає шансів бути переобраним на наступний термін – екс-нардеп Ігор Мірошниченко

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Андрій Лопушанський поклав життя на пограбунок країни: історія депутатського успіху

Все новости

Отже податок за 1 квадратний метр у 2023 році не може перевищувати 97,50 гривень.

Податок стягується не із загальної площі будинку, а лише із зайвих квадратних метрів. Наприклад, якщо ви маєте квартиру площею 70 квадратних метрів, вам потрібно буде сплатити податок за зайві 10 квадратних метрів. Таким чином, максимальна сума податку становитиме 975 гривень.

Також є категорії українців, звільнених від податку на майно:

Громадяни, майно яких перебуває у районах, порушених чи нині що у умовах активних бойових дій.

Громадяни, майно яких перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Українці, чию власність визнано непридатною для проживання через російську військову агресію.

У червні українці отримали повідомлення щодо сплати податку на обчислену суму податку. Ці виплати мають бути здійснені до кінця літа. Якщо ви не отримали повідомлення про оплату, важливо самостійно звернутися до податкових органів.

Несплата податку на нерухомість у строк може призвести до штрафних санкцій. При прострочення до 30 днів необхідно додатково сплатити 10% від обчисленого податку як пеня. За більш тривалих затримок штраф збільшується до 20%.

Варто зазначити, що українців поінформували про необхідні комунальні платежі на випадок знищення їхнього майна ворогом.