Банки розірвано з ними договори та відмовлять їм у подальшому обслуговуванні.

Банки будуть змушені це зробити через нові умови, висунуті НБУ щодо фінансового моніторингу клієнтів. Якщо клієнт не пройде фінмоніторинг, банк зобов'язаний буде розірвати з ним договір і відмовити йому в подальшому обслуговуванні. Нацбанк, у свою чергу, перевірятиме банки: наскільки чітко вони виконують умови фінансового моніторингу, і наскільки дотримуються букви закону у відносинах із клієнтами.

Зокрема, Регулятор повертає виїзні інспекції, а також підвищує штрафи банкам за недотримання норм фінансового моніторингу клієнтів.

Так, якщо клієнт не пройшов фінмоніторинг, то банк не має права продовжувати співпрацю з ним, про що має бути негайно повідомлено клієнту. Крім того, банк розриває з таким клієнтом усі раніше укладені договори про обслуговування та закриває його рахунки.

Ощадбанк. Фото: скриншот Youtube-видео
Ощадбанк. Фото: скриншот Youtube-видео

Популярні статті зараз

Питання цивільного захисту населення розглянули на нараді Президента з обласними керівниками

На Переяславщині вп’яте відтворили зажинки: цього разу до обряду долучилися військовослужбовці

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

Якщо це не буде зроблено, то ПриватБанку, Ощадбанку чи будь-якому іншому банку доведеться сплатити штраф. Причому розмір штрафної санкції буде набагато вищим, ніж був досі.Досі, якщо банк негайно не припинив обслуговування клієнта, який не пройшов крізь "сито" фінансового моніторингу, його карали штрафом у розмірі 400 тисяч гривень. Тепер же цей штраф підвищено до 1 мільйона гривень.

"Таким чином, банки фактично примушують до посилення фінмоніторингу, для переходу до норм законодавства ЄС — ст. 58 п. 1 "Директиви Європарламенту та Євроради №2015/849 про запобігання використанню фінансової системи в цілях відмивання грошей або фінансування тероризму", - пише видання nbnews.

Таким чином, багато клієнтів банків, які раніше здійснювали фінансові операції, що не вписуються в рамки фінансового моніторингу, будуть позбавлені банківського обслуговування. Причому не лише у ПриватБанку чи Ощадбанку – їм відмовлять в обслуговуванні й інші банківські установи. В НБУ вважають, що це змусить таких клієнтів відмовитися від "сірих" фінансових схем і почати працювати виключно у правовому полі.