Незважаючи на війну, українські пенсіонери мають право вимагати перерахунку своїх пенсій як у рамках масових перерахунків, так і в індивідуальному порядку. В останньому випадку фізична особа може звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) із відповідними документами, які можуть вплинути на розмір пенсії. Перерахунок може бути необхідний через різні обставини, що дають пенсіонеру право на додаток до пенсії.

Відповідну публікацію розмістили на сайті «zn»

Пенсійний експерт Сергій Коробкін роз'яснив порядок перевірки документів, що подаються при переведенні пенсії. При розрахунку пенсії враховується заробітна плата або дохід за весь період страхового стажу з 1 липня 2000 р. Якщо пенсіонер запитує його та надає первинні документи, що підтверджують його заробітну плату, або якщо страховий стаж з 1 липня 2000 р. менше 60 місяців, вважається заробітна плата за 60 послідовних календарних місяців страхового періоду до 30 червня 2000 року. Це положення закріплено у статті 40 Закону "Про обов'язкове державне пенсійне страхування".

На даний час довідки про заробітну плату за періоди до 2000 року мають бути засвідчені органами ПФУ. Вони можуть відвідати відповідне підприємство або архів для збирання необхідних документів, таких як особові рахунки нарахованої заробітної плати, на підставі яких було видано довідку.

Пенсионер. Фото: скриншот YouTube-видео
Пенсионер. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Зеленський немає шансів бути переобраним на наступний термін – екс-нардеп Ігор Мірошниченко

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Андрій Лопушанський поклав життя на пограбунок країни: історія депутатського успіху

Паша "Мерседес" заявив, що нікуди не підуть з Лаври попри наказ: "Ми не намірені..."

Все новости

Щодо термінів перевірки таких документів, то конкретного законодавства, яке визначає тривалість, не існує. Однак у період воєнного стану обмеження на пересування та обмежений доступ до деяких архівів могли викликати затримки у процесі перевірки. Внаслідок цього склалася неформальна практика тимчасового призначення пенсій без цих довідок.

В ідеалі, згідно зі статтею 45 Закону, рішення про призначення чи перерахунок пенсії має бути ухвалене протягом десяти днів. Однак час перевірки було продовжено понад цей період. Є надія, що після закінчення воєнного стану ситуація покращиться, і заднім числом буде здійснено відповідні перерахунки. Важливим чинником у разі є наявність підтвердження у тому, коли було подано заяву на перерахунок, разом із відповідної довідкою.

Варто зазначити, що перерахунок заробітної плати не завжди може призвести до більш сприятливого пенсійного результату, і є ймовірність, що в майбутньому він може не дати суттєвого результату.