Ціни на овочі для борщу, включаючи картоплю, цибулю, капусту, моркву та буряк, досягли рекордно низького рівня в Україні. У порівнянні з початком серпня минулого року вартість значно знизилася, причому найбільш відчутно подешевшали капуста, цибуля та морква. Така ситуація виникла через надмірну пропозицію цих основних овочів, оскільки цього сезону фермери посадили незвичайно велику їх кількість.

Про це пише «obozrevatel»

Своїми міркуваннями з цього приводу поділився Іван Стефанишин, радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільгосппродукції "Шувар" у Львові. Він зазначив, що якщо ситуація є сприятливою для споживачів, то для виробників вона стала катастрофічною. Тільки на буряки та картоплю вдалося зберегти ціни на рівні минулого року, тоді як на інші овочі відбулося суттєве зниження.

Овощи. Фото: скриншот YouTube-видео
Овощи. Фото: скриншот YouTube-видео

Наприклад, оптові ціни на цибулю впали з 23 грн/кг торік до 14 грн/кг. Так само ціни на капусту впали з 22 грн/кг до 7 грн/кг. Морква зараз коштує оптом 17 грн/кг порівняно з 21 грн/кг минулого року, а буряк постачається по 8,5 грн/кг порівняно із минулорічною ціною 10 грн/кг. Найменше помітне зниження спостерігалося щодо картоплі: оптові ціни становили 8 грн/кг порівняно з 8,2 грн/кг минулого року.

Популярні статті зараз

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Дарницький воєнком Руслан Тригуб, який п'яним лазив та ганьбився, продовжує очолювати ТЦК

Дмитро Білоцерковець знову рветься до тріумфу: хоче повернути собі вплив

"Скандал у Сільпо": українець звинуватив мережу у торгівлі гуманітарною допомогою

Все новости

Різке падіння цін насамперед пов'язане з надвиробництвом борщового набору, спричиненим побоюваннями щодо потенційного дефіциту після втрати Херсонською областю сільськогосподарського виробництва та ранніх овочів. Інші регіони зрештою посадили більше продукції, ніж вимагав ринок, що спричинило нинішній стан надлишку.

Овощи из борщевого набора. Фото: скриншот Youtube-видео
Овощи из борщевого набора. Фото: скриншот Youtube-видео

Стефанишин висловив стурбованість нестабільністю сільськогосподарського виробництва та наголосив на необхідності системних зусиль для забезпечення як якості, так і кількості врожаю. У 2023 році виробництво овочів для борщу змістилося переважно у західні регіони, такі як Закарпатська, Тернопільська, Львівська, Волинська та Рівненська області, які в сукупності забезпечують близько 70% потреб ринку.