Чимало українців отримали листи з проханням повернути 6500 гривень, які вони отримали від держави в рамках програми «єПідтримка». Програма призначена для надання матеріальної допомоги застрахованим особам, у тому числі працюючим за різними договорами, а також фізичним особам, які перебувають на обліку платниками єдиного внеску на обов'язкове державне соціальне страхування та відповідним певним критеріям.

Відповідну інформацію надали на порталі «today»

Виявляється, що деякі особи, які не відповідають критеріям відбору, такі як вчителі, викладачі та лаборанти, які працюють у бюджетних освітніх установах, також отримали кошти. Після перевірки одержувачів було ухвалено рішення просити про повернення допомоги у тих, хто не мав на неї права.

Юристи прокоментували це рішення та вважають листи-повідомлення незаконними. Вони стверджують, що державний орган не може в односторонньому порядку скасувати рішення, ухвалене стосовно особи, без належних юридичних процедур, таких як рішення суду або розпорядження державного органу. Таким чином, законних підстав для вимог повернення коштів від державних органів на даний момент немає.

Правозахисники також підтримують цю точку зору, заявляючи, що має бути проведений юридичний процес, що доводить незаконність грошового платежу, перш ніж від одержувачів можна буде вимагати повернути гроші. Налаштування програми "єПідтримка" мали обробити заявки та відхилити тих, хто не відповідає критеріям, але цього не сталося, та платежі були зроблені.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив, що таке інститут застави: "Індульгенція для ВІП-українців та обіцянка Зеленського"

Рахунки онлайн-казино VBet заблоковано: фінансові махінації чи зв'язки з агресором

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Андрій Лопушанський поклав життя на пограбунок країни: історія депутатського успіху

Все новости

На даний момент держава та державні органи не мають повноважень та законних підстав для збору цих платежів без належних юридичних процедур. Якщо допомога була помилково призначена людині, буде потрібний юридичний процес для виправлення ситуації та запиту повернення грошей.