В Україні Пенсійний фонд може забрати «зайву пенсію», якщо її було отримано за підробленими документами, виплачено пенсіонеру, який втратив право на виплату, або після смерті пенсіонера. Нещодавно на Чернівецькій області Пенсійний фонд виграв суд і зобов'язав родичів померлого пенсіонера повернути суму пенсії, виплачену з порушенням закону.

Цю інформацію розмістили на сайті «obozrevatel»

Згідно з рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 18 липня 2023 року, Пенсійний фонд просив стягнути переплату з родичів пенсіонерки. Жінка отримувала пенсію із 2003 року. Після її смерті свідоцтво про смерть було надано із запізненням, внаслідок чого утворилася переплата у розмірі 5699,76 грн. Кошти на рахунок позивача не були повернуті, а необхідні документи, що підтверджують повернення, не подано.

Пенсия. Фото: Акценты
Пенсия. Фото: Акценты

Підсудний, родич загиблого пенсіонера до суду не з'явився. У результаті суд зобов'язав його повернути не лише всю суму «переплати» пенсії (5699 грн), а й судовий збір у розмірі 2684 грн.

Популярні статті зараз

Микола Томенко розповів про китайський тест для школярів воюючої України

Дарницький воєнком Руслан Тригуб, який п'яним лазив та ганьбився, продовжує очолювати ТЦК

Андрій Лопушанський поклав життя на пограбунок країни: історія депутатського успіху

"Гібрид кажана та пантери": дивний "кіт-вампір" поставив мережу на вуха

Все новости

Є кілька причин, через які пенсія може бути відкликана в Україні, у тому числі помилки у прізвищі, отримання виплат за підробленими документами, тривале проживання за кордоном, неотримання виплат протягом півроку або зміна місця проживання як мігрант. У таких випадках Пенсійний фонд може ініціювати судові позови щодо стягнення надмірно сплачених пенсій.