Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту включити до порядку денного та прийняти за основу урядовий законопроект №9453 щодо пропорційного обчислення страхового стажу для осіб, які працювали за межами України. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Цей законопроект спрямовано регулювання питань, що з денонсацією низки угод, включаючи угоди з РФ. У документі пропонується враховувати розмір пенсій ЄСВ, сплачений в Україні, але для права на отримання пенсії хочуть враховувати також стаж роботи за кордоном. Ці зміни торкнуться близько 1 мільйона майбутніх пенсіонерів.

Пенсионные выплаты. Фото: скриншот Youtube-видео
Пенсионные выплаты. Фото: скриншот Youtube-видео

Норми, передбачені у законопроекті, будуть застосовні до всіх українців, які у процесі вимушеної імміграції знайшли роботу за межами країни.

Крім того, даний законопроект передбачає заборонити відносити до вислуг років періоди військової служби з 19 лютого 2014 року, служби в силових структурах, на посадах державної служби, в органах місцевого самоврядування та інших державних органах РФ.

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

На Переяславщині вп’яте відтворили зажинки: цього разу до обряду долучилися військовослужбовці

Колишня дружба, російський паспорт, та безвілля у столичній висотці: історія однієї війни не на полі бою

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

«Щоб не було неоднозначності у законодавстві, робиться чітке визначення, що у ці періоди як військова служба, так і робота в органах, наприклад, пенсійного фонду, соціального захисту на території ОРДЛО, не має включатися до страхового стажу», — наголосили у Мінсоцполітики .

Також пропонується вирішити питання щодо зарахування стажу роботи громадян України, які працювали в Криму, за декларативним принципом.

Наразі українцям, які переїхали на територію, яку контролює Україна, потрібно надати довідку з Пенсійного фонду Росії, яка підтверджує, що вони не отримують російську пенсію. Однак такі довідки нині не видаються українським громадянам, що заважає їм отримати пенсію.

Ще одне важливе положення проекту закону стосується можливості звернення за призначенням пенсії для тих громадян, які тимчасово перебувають за кордоном та не можуть фізично, у тому числі у зв'язку з воєнними діями, з'явитися до органів Пенсійного фонду України.

Пропонується розширити перелік механізмів, включаючи звернення до консульських установ, щоб полегшити процес отримання пенсії для цих громадян.