Ціна на землю в Україні неухильно зростає, незважаючи на проблеми, пов'язані з війною, що триває. З моменту відкриття ринку землі два роки тому ціни на землю значно зросли. У перші місяці гектар продавали по 35–40 000 грн, а у другому півріччі минулого року цей показник збільшився до 38 000–43 000 грн. Нинішнього року ціни на землю вже зросли ще на 20%.

Відповідну публікацію оприлюднили на порталі «chasdiy»

Однак важливо зазначити, що при переведенні ціни з гривні в долари зростання американської валюти незначне через девальвацію української гривні по відношенню до долара.

Забігаючи наперед, експерти прогнозують справжній ціновий бум на ринку землі наступного року, обумовлений двома ключовими факторами. Відкриття ринку землі для юридичних осіб та дозвіл купувати великі земельні масиви однією юридичною/фізичною особою (10 000 га замість 100 га), швидше за все, призведе до значного подорожчання землі вже у 2024 році.

Земли Украины. Фото: скриншот YouTube-видео.
Земли Украины. Фото: скриншот YouTube-видео.

Популярні статті зараз

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

Все новости

Найоптимістичніші прогнози передбачають зростання цін на 50-70% наступного року, тоді як більш консервативні оцінки все ж таки передбачають дворазове зростання вартості землі протягом наступних 3-5 років.

Однак терміни відкриття ринку землі для юридичних осіб можуть вплинути на темпи зростання цін. У Раді зареєстровано законопроект, який міг би відстрочити цей етап до закінчення війни та ще на два роки після скасування військового стану.

Деякі експерти вважають, що на затримку з відкриттям ринку для юридичних осіб впливає аграрне лобі в парламенті, яке прагне зберегти низьку орендну плату за землю. Ця позиція може суперечити інтересам землевласників, які хотіли б продати свою землю за вищою ціною на ринку.