Право на пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг в Україні мають найбільш уразливі категорії населення. Пенсійний фонд України нагадує, що багатодітні сім'ї мають право на пільги відповідно до закону.

Багатодітні сім'ї, які виховують трьох і більше дітей, мають змогу отримати 50% знижку на:

  • оплату житла в межах встановлених норм (21 квадратний метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім'ю);
  • комунальні послуги (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах встановлених норм;
  • вартість палива (у разі відсутності центрального опалення у відповідному житлі).

Пільги надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду та форми власності на житло. Пільги призначаються терміном 12 місяців із дня виникнення права них.

Для отримання пільг слід засвідчити своє право багатодітної сім'ї. Відповідне посвідчення дозволяє включити сім'ю до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Коммуналка. Фото: скриншот YouTube-видео
Коммуналка. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Для оформлення пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг багатодітним сім'ям, дані про які містяться в Реєстрі, потрібно подати такі документи:

  • заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг та придбання палива;
  • декларацію про доходи сім'ї, яка має право на пільги;
  • довідку про наявність пічного опалення та/або кухонного осередку на твердому паливі (при оформленні пільги на придбання палива).

Якщо пільга запитується не за зареєстрованим місцем проживання, а за фактичним, то до заяви необхідно додати документи, що підтверджують факт проживання пільговика та членів його сім'ї за фактичною адресою (наприклад, довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, договір оренди житла тощо) .).

Необхідні документи можна надати до Пенсійного фонду кількома способами:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України або до уповноважених посадових осіб виконавчого органу відповідних територіальних громад;
  • поштою, надіславши документи на адресу органу Пенсійного фонду;
  • онлайн, через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток або портал "Дія".

Пенсіонери, які проживають у сільській місцевості, також мають змогу отримати пільги на комунальні послуги. Це право надається пенсіонерам, які працювали в медицині, фармацевтиці, бібліотекарям, а також працівникам із захисту рослин у сільській місцевості та селищах міського типу.