Вже наступного місяця українці отримуватимуть нові платіжки з оновленими тарифами на світ. Однак, незважаючи на те, що електроенергія стала дорожчою майже вдвічі, гендиректор Yasno Сергій Коваленко запевняє, що реальна ціна для споживачів має бути ще вищою – 5,44 грн за кіловат-годину.

Також зі зрозумілих причин українці назбирали чимало боргів за комунальні послуги. Фахівець Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів, якими будуть наслідки для боржників та якою буде ситуація надалі.

Держстат вважає, що українці заборгували за світло загалом близько 12 мільярдів гривень. Однак із підвищеними тарифами на електроенергію борг може лише збільшуватись. Також експерт запевняє, що якщо українці навіть заплатять борги, то цього все одно не вистачить, щоб фінансувати енергетичну інфраструктуру.

Світло: скрін з відео
Світло: скрін з відео

"40 мільярдів гривень – це мінімальні витрати на енергетичну інфраструктуру. При тому, що це навіть не капітальний ремонт. Це буде завершення оперативних ремонтів, підготовка до капітальних ремонтів. Так, 12 мільярдів гривень можна було б використати на різні потреби, але не сказати, що без цих грошей в енергетичній інфраструктурі нічого не станеться”, – каже Сергій Коваленко.

Популярні статті зараз

Системи оповіщення з Львівщини викликали сумніви громадськості

Загибель і поранення працівників АТ «Укрзалізниця» призвело до звільнення її керівника

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Все новости

Крім цього, він заявив, що в Україні під час війни не можуть вимагати погасити борги, проте після завершення військового стану доведеться за все заплатити, оскільки будуть наслідки. Фахівець Інституту енергетичних стратегій також запевняє, що поки що не вигадана система, за якою відключатимуть українців із боргами.

Коммуналка. Фото: скриншот YouTube-видео
Коммуналка. Фото: скриншот YouTube-видео

"Це залежить від регіону, від обсягів споживання, від боргів у тому районі. Може бути район, де багато боржників відключатимуть і тих, хто має борг у 500 гривень і хто — 5 тисяч", - додав експерт.