В Україні очікується зростання цін на хліб та борошно — виробники будуть змушені підвищити їхню вартість через різке подорожчання палива, яке гарантовано спричинить ланцюгову реакцію підвищення цін.

Ланцюгова реакція

Зазначимо, що вже з 1 липня в Україні повертають довоєнний ПДВ на пальне. На початку військового конфлікту його зменшили до 7%, проте тепер повертають 20% податку на додану вартість. Крім того, буде відновлено акциз на пальне. Все це разом призведе до різкого зростання цін на пальне. Так, згідно з прогнозами, вартість літра бензину зросте одразу на 12 грн, дизпаливо стане дорожчим на 8 грн, а скраплений газ додасть у ціні 3 грн. Таким чином, вартість літра бензину коливатиметься в межах 56-57 грн., а літр дизпалива коштуватиме 50-52 грн.

Все це, звичайно, ляже додатковим тягарем на собівартість усіх технологічних ланцюжків, у яких використовуються транспортні послуги, тобто фактично на все. У тому числі й на хліб.

Хлеб подорожает. Фото: скриншот Youtube-видео
Хлеб подорожает. Фото: скриншот Youtube-видео

«Цього місяця підстав суттєвих для подорожчання немає. Я ще раз хочу сказати: якщо буде підняття суттєво пально-мастильних матеріалів, тоді будемо змушені переглядати логістику, повинні переглядати цінову тоді політику. І буде подорожчання. Я прогнозую подорожчання від 7 до 10 відсотків», — заявив директор Хмельницького хлібозаводу Валентин Романенко.

Популярні статті зараз

Криптобіржа WhiteBIT: як Володимир Носов та "регіонали" Шенцеви відмивають гроші та допомагають спецслужбам Росії

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Сіамські близнюки на межі розбрату через "несправедливість": у однієї з'явився хлопець, а в іншої ні

Все новости

При цьому українцям треба розуміти, що зросте в ціні не лише хліб. Інші продукти також дорожчатимуть. Зробить свій внесок у подорожчання продуктів також збільшення тарифів на електроенергію, адже вони ростуть не лише для населення, а й для підприємств.

Окрема велика проблема – знищення Каховського водосховища. Через часткове затоплення сільськогосподарських угідь, а також зруйновану систему зрошення очікується різке зменшення врожаю овочів, що також призведе до чергового витку цін на ринку.