В Україні громадяни можуть втратити право на житлові субсидії, якщо є заборгованість за комунальні послуги. Проте, є шанс його зберегти.

Кого позбавляють допомоги

За інформацією Мінсоцполітики, якщо домогосподарство має прострочену заборгованість з оплати комунальних послуг, то субсидії скасовують за певних умов.

Материальная помощь. Фото: скриншот Youtube-видео
Материальная помощь. Фото: скриншот Youtube-видео

Так, згідно з українським законодавством, субсидій позбавляють тих боржників, які не платили за комуналку понад три місяці, а сума сукупного боргу не більше ніж 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 гривень.

Як боржнику не втратити допомогу

Зокрема, субсидії можуть не скасувати боржникам, які мають несплачені рахунки за природний газ та його розподіл. Якщо отримувач субсидії не має лічильника, повернути право на допомогу можна через суд.

Популярні статті зараз

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Дівчина хотіла вразити хлопця на першому побаченні і прийшла гола: він навіть не помітив

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Все новости

Також громадян не позбавлять допомоги за:

  • документальне підтвердження оплати заборгованості або укладання договору про його реструктуризацію;
  • оскарження споживачем боргу у судовому порядку протягом двох місяців після початку сезону.

пенсіонери
пенсіонери

Сплата боргу після війни з пенею

В Україні діє мораторій на припинення комунальних послуг населенню за заборгованість. У той же час, постачальники послуг можуть стягувати борги у судовому порядку, суму яких доведеться виплатити після війни. Суд може накласти арешт на рахунки боржника та майно, а після війни на суму боргу можуть ще нарахувати «неустойку» у вигляді штрафу та пені, річних відсотків та інфляційних нарахувань, що суттєво збільшить борг.

Водночас стягуватимуть борг після війни не з усіх. Днями уряд заборонив повертати борги за комунальні послуги власникам житлових приміщень, які стали притулком для внутрішньо переміщених осіб, але не отримують компенсацію від держави, а також від тих, хто втратив житло через бойові дії (стосується лише ВПО, у яких утворився борг після 24 лютого 2022 року).