При цьому на даний момент за кожну кВт*годину потрібно платити 1,44 грн. при споживанні до 250 кВт*годину на місяць і 1,68 грн. – при перевищенні цього ліміту, пише Укрінформ.

За висновками експертів, Україні скоро доведеться компенсувати брак власної генерації за рахунок імпорту. А це ще вище за цифру (біржова ціна на електроенергію у Східній Європі перевищує 180 євро за МВт, що в перерахунку — понад 7,2 гривень за кВт*год) і великі витрати бюджету для компенсації різниці в тарифах.

Якщо ж вартість електрики для значної частини споживачів у чотири чи п'ять разів вища, маємо розуміти: за все хтось має платити. Формально збитки від застосування знижених тарифів через механізм покладання державою спеціальних обов'язків (ПСО) лягають на дві державні компанії - "Енергоатом" (85% навантаження) та "Укргідроенерго".

Тарифы на электрику. Фото: скриншот YouTube-видео
Тарифы на электрику. Фото: скриншот YouTube-видео

Фактично ж за це сплачуємо усі ми через державний бюджет. Бо в умовах війни держкомпанії вже не можуть як раніше компенсувати свої втрати через продаж електроенергії бізнесу за ринковими цінами. Споживання ж у комерційному сегменті різко знизилося.

Популярні статті зараз

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Royal Pay Сергія Кондратенка: зв’язки з російською 1xBet, санкції та скупка українських банків

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

Все новости

Раніше у Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світ - нестача грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

Нагадаємо, в Україні заявили про плани підвищити для українців тарифи на газ та електроенергію. Про це йдеться в офіційному меморандумі до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ)

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної та амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", - повідомлялося в тексті.