Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства, висловив стурбованість щодо потенційно небезпечного експерименту української енергетичної компанії "Укренерго". Своєю думкою з цього приводу він поділився на своїй сторінці у Facebook.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «hvylya»

За словами Кулика, "Укренерго" планує подвоїти тарифи на передачу та відпустку електроенергії в Україні. У вересні компанія опублікувала проект нових тарифів на диспетчеризацію та передачу електроенергії на 2024 рік, що призведе до подвоєння тарифів. Варто зазначити, що 2023 року тариф на передачу вже збільшився на 40%, а тариф на диспетчеризацію збільшився на 54%.

Кулик ставить під сумнів обґрунтованість цих нових тарифів, особливо включення статей витрат, які можуть бути невиправданими. Він стурбований негативним економічним впливом цих тарифів і припускає, що потрібна ретельна оцінка.

"У мене велике питання: наскільки обґрунтовані нові тарифи в наших умовах? Іноді в них закладаються неіснуючі насправді статті витрат. Яким буде негативний ефект для економіки. Може, варто порахувати? малим та середнім", – зазначив він.

Популярні статті зараз

Микола Томенко про чергову дику історію з Києва: "Про "чесну владу" із простотою Герасима із "Муму"

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

Росіяни тішаться кровопролиттю в Ізраїлі

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Все новости

Кулик наголошує, що нові тарифи «Укренерго» можуть мати суттєвий негативний вплив на бізнес, особливо малий та середній бізнес.

Электроенергия может подорожать. Фото: скриншот YouTube
Электроенергия может подорожать. Фото: скриншот YouTube

Мабуть, найтривожнішим аспектом є потенційний негативний вплив на оборонну промисловість України. Оборонна промисловість відіграє найважливішу роль у виробництві техніки та озброєння для Збройних Сил. Кулик попереджає, що нові тарифи можуть вдарити по оборонних підприємствах у короткостроковій перспективі.

Кулик запитує, чи розумно експериментувати з таким підвищенням тарифів у країні, яка вже стикається з проблемами війни. Він передбачає, що необхідна переоцінка підвищення тарифів, враховуючи потенційну шкоду, яку вона може завдати різним секторам.

"У дуже короткій перспективі цей тариф "Укренерго" вдарить по нашій оборонці, яку ми спільними зусиллями разом із народом та міжнародними партнерами перевантажуємо та запускаємо 20 місяців поспіль. Може, не варто експериментувати з цим у воюючій країні?" – додав Кулик.

Ці побоювання відбивають потенційні наслідки для економіки та безпеки подвоєння тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії в Україні.

Нагадаємо, залишитеся без пенсій та соцвиплат: Пенсійний фонд терміново звернувся до українців

Раніше «Акценти» повідомляли, запасайтеся готівкою: взимку Україну поглине найпотужніший колапс

Як повідомляли «Акценти», важливо для кожного пенсіонера: що щодо субсидій?