В Україні планують запровадити новий податок, спрямований на надмірно високі прибутки банків. Експерти розробили дві потенційні версії цього податку, спираючись на досвід різних країн Європейського Союзу (ЄС). Введення нового податку розглядається вже 2024 року. Докладно про цю ініціативу поділився голова комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Про це пише «enovosty»

Ось деякі ключові моменти про запропонований новий податок:

Два варіанти оподаткування. Українська влада вивчила податкові системи таких країн ЄС, як Угорщина, Чехія, Литва, Італія та Іспанія. Вони розробили два потенційні варіанти оподаткування, але вони ще не доопрацьовані.

Податок чистий відсотковий доход. Одним із варіантів є запровадження податку на весь чистий процентний дохід банків за відносно низькою чи помірною ставкою. Наприклад, Іспанія стягує податок у розмірі 4,8% чистого відсоткового доходу.

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

На Переяславщині вп’яте відтворили зажинки: цього разу до обряду долучилися військовослужбовці

Колишня дружба, російський паспорт, та безвілля у столичній висотці: історія однієї війни не на полі бою

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Все новости

Другий варіант передбачає оподаткування податком різниці між чистим процентним доходом звітного року та середнім чистим процентним доходом за останні три-чотири роки. Цей варіант матиме вищу ставку податку. У Литві, наприклад, 50% різниці оподатковується за ставкою 60%.

Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео
Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

Гетьманців пропонує запровадити новий податок вже у січні та діяти протягом двох років.

Дискусія навколо необхідності запровадження нового податку на банки набрала обертів після оприлюднення фінансових результатів за перше півріччя. Сукупний чистий прибуток банків за січень-червень склав 67,7 млрд грн. Факторами, що сприяють збільшенню прибутку, називають великі відсоткові виплати Національного банку України (НБУ) та Міністерства фінансів із депозитних сертифікатів та державних облігацій.

Введення податку на надприбутки потенційно може принести 10 мільярдів гривень доходів до державного бюджету щороку. Цей дохід вважається важливим для фінансування оборонного сектору.

Гетьманцев визнав, що керівництво банку, швидше за все, буде проти запровадження нового податку, оскільки це може вплинути на їхню прибутковість.

Очікується, що новий податок вплине на приватні банки, оскільки державні банки вже віддають частину свого чистого прибутку до бюджету у вигляді дивідендів.