Крайній термін сплати податку на нерухомість в Україні – 1 вересня, як зазначено у статті OBOZREVATEL. Фізичні особи, які отримали податкові квитанції до 1 липня, мають зробити оплату. Варто зазначити, що відповідно до законодавства 2023 року нерухомість, розташована на окупованих територіях чи зонах активних військових дій, звільняється з податку нерухомість.

Податок розраховується з перевищення встановленої норми квадратних метрів. Для квартир норма становить 60 квадратних метрів на особу, а для будинків – 120 квадратних метрів. Якщо, наприклад, квартира загальною площею 100 квадратних метрів перебуває у спільній власності двох осіб, частка кожного з них становитиме 50 квадратних метрів, що звільняє їх від податку.

Сума податку може сягати 1,5% від мінімальної заробітної плати минулого року, яка становила 6,7 тис. грн. Отже, максимальна сума податку за квадратний метр перевищення становитиме 100,5 грн.

Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.
Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.

Розглянемо приклад, коли квартира має загальну площу 80 квадратних метрів, включаючи нежитлові приміщення. При цьому 20 квадратних метрів вважаються зайвими, що перевищують норму 60 квадратних метрів. Отже податок за квартиру площею 80 квадратних метрів становитиме 2010 грн. Податок сплачується щорічно, і якщо ви придбали нерухомість протягом попереднього року лише на частину року (наприклад, з 1 квітня), ви повинні сплачувати період володіння. Наприклад, якщо ви володіли нерухомістю протягом 9 із 12 місяців попереднього року, ви повинні були заплатити 75% від загальної суми річного податку.

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Шантаж під дахом поліції: харківську адвокатку Галину Бельмас звинувачують у пресингу городян

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Все новости

Крім того, важливо відзначити, що розрахунок податку на нерухомість ґрунтується на загальній площі об'єкта, включаючи нежитлові приміщення. Податкове зобов'язання поширюється на фізичних осіб, які володіли майном упродовж відповідного податкового періоду.