В Україні існують різні надбавки, підвищення та доплати до пенсії, передбачені за певних підстав. Однією з таких надбавок є надбавка за догляд, яку інформують в одному з підрозділів Пенсійного фонду України (ПФУ).

Відповідно до законів "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", громадяни мають право на надбавку за догляд.

Фахівці ПФУ пояснюють, що обмежене коло громадян може отримати надбавку за догляд, а саме:

  • Особи з інвалідністю першої групи.
  • Самотні особи з інвалідністю другої групи, які потребують постійного догляду сторонніх осіб або досягли пенсійного віку.
  • Самотні особи з інвалідністю третьої групи, які досягли пенсійного віку.
  • Самотні громадяни, які отримують пенсії за віком і за вислугу років, і які потребують постійного догляду сторонніх осіб.

Крім того, згідно з урядовою постановою №859, громадяни можуть отримувати компенсацію за надання послуг непрофесійного догляду за людьми похилого віку. Для отримання компенсації особа, яка надає послуги з догляду на непрофесійній основі, має відповідати таким умовам:

  • Мати родинні зв'язки із тим, кому надає догляд.
  • Проживати з людиною, якій необхідний догляд, на одній житловій площі, пов'язаний спільним побутом, та мати взаємні права з обов'язками.

Розмір компенсації розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на людину з розрахунку на місяць (нині це 2,58 тис. гривень) та середньомісячним сукупним доходом за останні півроку особи, яка надає соціальні послуги.

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

Марченко-Гринівецький-Чердинців розпродали землю під час війни: одеська блогер обурилася дивними контрактами

"Соски вылетают, что за преисподня?": Maruv в одних трусах раздвинула ноги и показала свое распутство

Все новости