Громадяни України очікують на отримання квитанцій для сплати податку на нерухомість у липні 2023 року, згідно з повідомленням, опублікованим на офіційному сайті Державної податкової служби.

За новими правилами, податок має бути сплачено за квартири, що мають площу від 60 квадратних метрів, та за приватні будинки з площею від 120 квадратних метрів.

Ставка податку на нерухомість встановлюється місцевими органами самоврядування у відсотках від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року і не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.
Налог на недвижимость. Фото: скриншот YouTube-видео.

Оскільки податок нараховується за звітний 2022 рік, ставка розраховується на основі мінімальної зарплати, яка становить 6,7 тисяч гривень. Відтак максимальна ставка податку за квадратний метр не може перевищувати 100,5 гривень.

Популярні статті зараз

"Кеш - це король: Микола Томенко поставив питання, коли ліквідують "маршрутну мафію" у Києві

Загибель і поранення працівників АТ «Укрзалізниця» призвело до звільнення її керівника

Ситуація з системами оповіщення досі незадовільна: хто понесе відповідальність

У мережі випливло відео "сходки" з народним депутатом Едуардом Прощуком: лазня, горілка, бандитський стиль

Все новости

Для наочності наведемо приклад: припустимо, українець має квартиру у Києві площею 65 квадратних метрів. Сума податку буде розрахована як добуток різниці між загальною площею квартири та мінімальною площею, помноженою на ставку податку, встановлену Київською міською радою (нині вона становить 1,5% або 90,0 гривень за квадратний метр).

Налог на недвижимость. Фото: скриншот Youtube
Налог на недвижимость. Фото: скриншот Youtube

Таким чином, розрахунок суми податку буде наступним: (65-60)*100,5 = 502,5 гривень.

Пам'ятайте, що своєчасна сплата податку на нерухомість є зобов'язанням кожного громадянина України та сприяє забезпеченню розвитку місцевої інфраструктури та громадських послуг.