30 червня Національна комісія, що регулює енергетику та комунальні послуги, затвердила нові граничні ціни на електроенергію і з початку липня вартість електроенергії на ринку на добу вперед (РСВ) різко зросла на 40,08%.

Це викликало занепокоєння та неоднозначні реакції серед споживачів енергії. За інформацією "Інтерфакс-Україна", середньозважена ціна РСВ на 4 липня становила 3966,1 грн./МВт-год, тоді як ще 30 червня вона була лише 2791,43 грн./МВт-год. Також зазначається, що ціна електроенергії на внутрішньодобовому ринку (ВРР) 1 липня зросла на 29,86% до 3134,56 грн./МВт-год порівняно з 30 червня, але знизилася на 10,5% до 2804,2 грн./ МВт-година 2 липня.

комуналка, платежі
комуналка, платежі

Важливо зазначити, що в період початку липня ціна електроенергії на РСВ протягом кількох нічних, ранкових та вечірніх годин досягала верхніх прайс-кепів, що становлять 3000 грн./МВт-год, 5600 грн./МВт-год та 7200 грн./МВт- год. Аналогічна ситуація спостерігалася на ВСР у кілька нічних годин обидва дні. Дані ENTSO-E вказують на значне зростання обсягів імпорту електроенергії 1 та 2 липня, яке стало однією з причин підвищення прайс-кепів через вищу ціну електроенергії в Європі. Наприклад, імпорт зі Словаччини становив 1739 МВт-год 1 липня та 2507 МВт-год 2 липня, але на 3 липня обсяг імпорту знизився в 3,5 рази до 714 МВт-год.

Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube
Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube

Популярні статті зараз

Микола Злочевський продовжує висмоктувати гроші з України: підключив кіпрський офшор

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Все новости

Також варто зазначити, що до підвищення прайс-кепів у червні спостерігався значний обсяг імпорту електроенергії, що становив від 3,5 тис. МВт-год до 4,6 тис. МВт-год на добу, з перетиною, що досягає 1 тис. грн. /МВт-год. Наприклад, 11 червня системний оператор отримав максимальну суму за місяць від продажу перетину – 2,7 млн ​​грн. 1 липня вартість перетину склала 8,3 тис. грн., а 2 липня – 95,08 тис. грн. Проте 3-4 липня трейдери безкоштовно забронювали перетин, оскільки затребували лише близько 80% виставлених 350 МВт щодня. "Укренерго" проводив аукціони щодо розподілу потужності.

Платежки за коммуналку. Фото: скриншот YouTube-видео
Платежки за коммуналку. Фото: скриншот YouTube-видео

Варто зазначити, що з 1 липня було помічено зміщення часу основного обсягу імпорту до вечірніх годин - з 15:00 до 20:00, тоді як у червні популярнішим був ранній годинник. Це може бути пов'язане з піковою генерацією електроенергії від сонячних електростанцій та профіцитом енергії.