Українців пенсійного віку попередили, що вони під час оформлення пенсії можуть отримати менші виплати. Через популярну помилку вони можуть втратити частину коштів, особливо це стосується тих людей, які народилися наприкінці або на початку року.

Про це повідомляється на порталі «obozrevatel»

Українцям рекомендують оформляти заяву на оформлення пенсії раніше. Тобто за 1-2 місяці після досягнення пенсійного віку вони вже можуть збирати та подавати документи на оформлення пенсії. Однак при цьому є певні тонкощі.

Наприклад, є українка, яка досягла 60-річного віку у січні 2023 року, але вона подала заяву на пенсію у грудні 2022 року. Це все тому, що українська влада дає українцям можливість оформлювати пенсійні виплати протягом 3-х місяців з дати настання необхідного віку.

Пенсия. Фото: скриншот YouTube-видео.
Пенсия. Фото: скриншот YouTube-видео.

Популярні статті зараз

Системи оповіщення з Львівщини викликали сумніви громадськості

Держекоінспекція повідомила про найбільших порушників природоохоронного законодавства: сума позовів понад 1 млн

Володимир Манукян: як кримінальний авторитет часів Януковича побудував бізнес на спекуляції та вимаганні

"Превращаешься в Ларису Долину": Тина Кароль в лифчике показала обвисшие до пупка "сливы"

Все новости

Проте ПФУ рекомендує українцям оформляти пенсії за місяць чи навіть дві до початку досягнення 60-річчя. Це нібито дає час на збирання всіх необхідних документів.

Якщо брати на розгляд випадок з українкою, про яку писалося вище, вона отримала пенсійні виплати менше, ніж могла б. Справа в тому, що в Україні пенсійні виплати залежать від заробітної плати за останні три роки. Оскільки жінка подала заяву на оформлення пенсії раніше, тобто з грудня 2022 року, їй брали до уваги заробітну плату за період з 2019 по 2021 рік. Проте якби вона подала заяву у січні 2023 року, то їй би враховувалася зарплата за 2020-2022 роки. У такому разі її пенсія була б вищою.

пенсіонери
пенсіонери

"Це означає, що розмір пенсії буде нижчим, оскільки середня зарплата по країні у 2022 році вища, ніж у 2021. Але якщо заявку подають у 2023 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2020-2022 роки, яка може бути вищою, це стосується та наступних років", – кажуть фахівці.

Важливо зазначити, що це насамперед стосується тих українців, які народилися у грудні чи січні.