Кабінет міністрів схвалив рішення щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт-годину з 1 червня. Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами Міністра енергетики України Германа Галущенка, це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об'єктах країни.

Підвищення тарифу це вам не пенсію підвищити. Тут все швидко

«Україна пройшла складну зиму в історії за умов масованих ракетних атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби ушкоджень та втрат значні. Підвищення тарифу – це внесок у забезпечення стійкості системи», – зазначив Герман Галущенко.

Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube
Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

"Скандал у Сільпо": українець звинуватив мережу у торгівлі гуманітарною допомогою

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Міністр пояснив, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулася до Міністерства енергетики із пропозицією підняття у два етапи тарифу для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 грн. Першим етапом комісія пропонувала підняти тариф до 2,88 грн із ПДВ за 1 кВт-годину.

«Але ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн/кВт-година. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему», – зазначив Галущенко.

Як виростуть платіжки

Таким чином, ціна електроенергії збільшується у 1,83 рази або на 83%.

За словами міністра, із підняттям тарифу середня сума у ​​платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 грн.

«Ми припускаємо, що наступного опалювального сезону обстріли енергооб'єктів відбуватимуться так само системно, як це було минулої зими. Тому маємо задіяти всі можливі ресурси для відновлення об'єктів та їх захисту», — наголосив міністр.

Электроэнергия. Фото: скриншот Youtube-видео
Электроэнергия. Фото: скриншот Youtube-видео

Він також зазначив, що планується збереження субсидій для населення, а також збільшення фінансування фонду субсидування комунальних послуг для незахищених верств населення.

Нагадаємо

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), офіційно внесла пропозиції щодо визначення з 1 червня єдиного тарифу на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-година (з ПДВ) у рамках першого етапу коригування цін .

В Україні діють три тарифи: два «соціальні» для населення та один ринковий для бізнесу.

Побутові споживачі, які використовують за місяць менше 250 кВт-год, платять 1,44 грн за кВт-год, хто більше — 1,68 грн за кВт-год.

Ціна для юридичних осіб, що включає вартість електроенергії, ПДВ, тариф на розподіл, передачу, диспетчеризацію та постачання перевищує 6 грн за кВт-годину.