Влітку 2022 року в Україні було запроваджено мораторій на підвищення тарифів на деякі комунальні послуги, зокрема на газопостачання та гарячу воду. Однак, розцінки на інші можуть бути змінені. Чи це станеться з 1 червня?

Скільки буде коштувати побутовий газ

30 квітня завершилася дія довгострокових контрактів на постачання газу побутовим споживачам. Щоб не порушувати мораторій, уряд ухвалив нове рішення, яке заморожує тарифи до 31 серпня поточного року.

Таким чином, на групу «Нафтогаз України» накладено спеціальні обов'язки щодо постачання блакитного палива на пільгових умовах населенню та підприємствам, які забезпечують життєво важливі функції для країни. Тариф закріплено на рівні до 8 грн. за кубометр газу.

Запуск рынка газа грозит повышением цен газ для населения. Фото: скриншот YouTube
Запуск рынка газа грозит повышением цен газ для населения. Фото: скриншот YouTube

Тариф на водопостачання та водовідведення

Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕП) раніше вже анонсувала підвищення вартості водопостачання та водовідведення – перший етап відбувся у квітні, а другий планувався на липень.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив, що таке інститут застави: "Індульгенція для ВІП-українців та обіцянка Зеленського"

Час колекторів? Українці з боргами за комуналку потраплять до бюро кредитних історій

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Все новости

Проте нещодавно НКРЕП запланував розгляд питання щодо підвищення тарифів вже з 1 червня. Відповідне рішення може бути ухвалене на засіданні комісії 31 травня. Йдеться про перегляд вартості централізованого водопостачання та водовідведення для 35 водоканалів.

Вода из крана. Фото: скриншот YouTube
Вода из крана. Фото: скриншот YouTube

Найістотніше підвищення тарифів може торкнутися споживачів, що обслуговують:

  • «Житомирводоканал»: +56% до чинної вартості;
  • «Вінницяоблводоканал»: +60%;
  • "Київводоканал": приблизно плюс третина.

Зазначимо, що остаточне рішення НКРЕП ще не ухвалено, тож тарифи можуть бути іншими. Також нагадаємо, що вартість водопостачання та водовідведення не єдина для всієї країни. Вона залежить від кількох факторів (зокрема, віддаленості джерела водопостачання від споживачів, технології очищення, розгалуженості комунікацій тощо) і є різною для областей.

Як зміниться тариф на електроенергію

Навесні в Україні розпочалися активні дискусії щодо підвищення тарифу на світ для населення. Спочатку планувалося, що ціна зміниться вже з 1 травня, проте рішенням Кабміну дію фіксованого тарифу було продовжено до кінця календарної весни.

Украинцы остались без света. Фото: скриншот Youtube-видео
Украинцы остались без света. Фото: скриншот Youtube-видео

За травень українські споживачі платитимуть і електроенергію ще за старими тарифами:

  • 1,44 грн/кВт-година - за умови споживання до 250 кВт-год на місяць;
  • 1,68 грн/кВт-год - якщо споживання за місяць становить понад 250 кВт-год.

А ось із 1 червня ситуація може змінитися. Так, НКРЕП пропонує зробити єдиний тариф та збільшити його вдвічі від поточного рівня: з 1,44 грн/кВт-год до 2,88 грн/кВт-год. Це буде перший етап корекції цін на світ. Запровадження таких цін допоможе покращити ситуацію для НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго».

Пропозиція НКРЕП щодо підвищення тарифів не розглянута Кабінетом Міністрів України. Чи побачать наші громадяни нові суми в платіжках за світло за червень і які саме поки що невідомо.