В Україні зростають борги за комунальні послуги, які вже сягнули десятків мільярдів гривень. В уряді обговорюють можливість їхнього списання деяким категоріям населення.

У січні 2023 року з'явився законопроект №8367 "Про внесення змін до закону про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію". Запропоновано списати борги українців, житло яких перебуває на території ведення воєнних дій.

Йдеться про періоди, коли у прифронтових областях точилися бої. Для інших боржників передбачено варіант, що діє зараз: реструктуризація боргу протягом 60 місяців (5 років).

Закон готують до першого читання у ВРУ. Кабмін також збирається врегулювати списання заборгованості за комуналку на тимчасово окупованих територіях. Енергопостачальні компанії України продовжували нараховувати побутовим споживачам, організаціям та підприємствам рахунки за постачання послуг та їх розподіл, а фактично вони не були отримані.

Як стягуватимуть комунальні борги після війни

Після початку повномасштабної війни ухвалили закон №7531, який забороняє стягувати борги за комуналку, зокрема через суд. Однак через шість місяців після скасування воєнного стану постачальники повернуть право вимагати погашення боргів.

Популярні статті зараз

Системи оповіщення з Львівщини викликали сумніви громадськості

Загибель і поранення працівників АТ «Укрзалізниця» призвело до звільнення її керівника

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

У мережі випливло відео "сходки" з народним депутатом Едуардом Прощуком: лазня, горілка, бандитський стиль

Все новости

Як варіант, потрібно підписати договори про реструктуризацію боргу та поступово повертати його. Інакше, якщо загальна сума перевищить 20 мінімальних зарплат (134 тис. грн), суд може забрати у боржника квартиру.Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко наголосив, що депутати та чиновники навіть за бажання не зможуть списати борги всім боржникам.

"Окуповані території – це окрема історія, там, напевно, потрібно буде зробити перерахунок", – наголосив експерт