Прийнято вважати, що така країна, як Ісландія, має одну з найкращих у світі пенсійних систем. Наприклад, якщо Україна наслідувала її приклад, то наші пенсіонери могли б отримувати соціальні виплати у розмірі від 50 тисяч гривень.

Ці відомості були надані на порталі "novyny.live", посилаючись на розповідь аналітика ВСІ Данила Величко.

Справа в тому, що в Ісландії діє спеціальна державна та обов'язкова накопичувальна система з розподілом за прибутковістю 20 та 80%. Там, як і в Україні, нарахування пенсії відбувається після досягнення необхідного віку. Однак обсяги накопичувальних пенсій формуються за щомісячними вкладами, які становлять не менше ніж 12% доходу. Внесок накопичувальної пенсійної виплати адмініструють спеціальні 38 організацій, які збільшують активи пенсіонерів до більш ніж 56% від середньої зарплати.

Пенсия, фото: скриншот You Tube
Пенсия, фото: скриншот You Tube
Пенсия, фото: скриншот You Tube

Фахівець підкреслив, що якби в Україні запрацювала така система, то до початку війни за щомісячного внеску 10% від доходу військовослужбовця він зміг би накопичити приблизно 50 тисяч гривень. Це говорить про те, що українські військові із середньою зарплатою робили б вклади з сьогоднішнього дня протягом 40 років, то їхня середня пенсія становила б 50 тисяч гривень.

Популярні статті зараз

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Серйозно вдарить по кишені: українцям повідомили, скільки доведеться платити за електроенергію

Все новости

Експерт зазначає, що за такої системи та таких обсягів змогла б відбуватися акумуляція накопичувальних організацій та була б реінвестиція в економіку. За підрахунками це могло б складати близько мільярда гривень щомісяця. Також за такою системою збільшилася б кількість робочих місць, кредитування та інвестування.

Деньги. Фото: скриншот youtube
Деньги. Фото: скриншот youtube

«Водночас світова практика показує, що роль держави у забезпеченні інституційності такої структури безперечна. Повинні бути сформовані критерії використання коштів: рамки інвестування в одну організацію або за одним фінансовим інструментом або часові рамки. Вони мінімізують зловживання коштами та підвищать довіру суспільства до механізму. Зрештою держава має стати гарантом виплат пенсій у разі банкрутства організації», - заявив військовий аналітик.